Του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου
Φωτ. larissanet/Θανάσης Καλιακούδας
Η περιοχή του Ασπροποτάμου ταυτίζεται με τα ειδυλλιακά τοπία των ορεινών Τρικάλων, συμβάλλοντας στην ομορφιά τους με τα άγρια νερά, που συχνά περνούν από γραφικά, πετρόχτιστα γεφύρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νερά του Ασπροποτάμου στο διάβα τους σχηματίζουν μια ιδανική φυσική λίμνη που περιστοιχίζεται από τα αλπικά τοπία των καταπράσινων βουνών της Πίνδου.
Μια περιοχή που αποτελεί τουριστικό προορισμό, χειμώνα – καλοκαίρι.
Ειδικά όμως το καλοκαίρι, εκεί, στον ορεινό όγκο του Δήμου Μετεώρων, μία μικρή, αλλά μοναδικού και διαφορετικού κάλλους «παραλία» γίνεται κάθε χρόνο περισσότερο γνωστή και προσελκύει συνεχώς κόσμο, με την «πλαζ Αλέκος», να βρίσκεται λίγο πριν από το χωριό Αγία Παρασκευή (Τζούρτζια), στον κεντρικό Ασπροπόταμο, προσφέροντας καθημερινά ανάσες δροσιάς στους επισκέπτες.
Βεβαίως στον συγκεκριμένο τόπο συναντά κανείς και γραφικά σημεία σπουδαίας αρχιτεκτονικής, όπως η νεόκτιστη πέτρινη εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ασφάκας που βρίσκεται 3 χλμ. από το ομώνυμο χωριό της Πίνδου.
Εκεί στην εκκλησία βλέπει κάποιος πάνω σε βράχο ζωγραφισμένη την παράσταση του Αγίου Νικολάου.
Παράλληλα, το χωριό είναι γνωστό για την αναβίωση ενός εθίμου που είχε χρόνια να πραγματοποιηθεί και ήρθε και πάλι στο προσκήνιο πρόσφατα.
Συγκεκριμένα, στον Άγιο Νικόλαο, με τον Μορφωτικό Σύλλογο της περιοχής να «ξαναζωντανεύει» το βλάχικο γάμο.
Ο βλάχικος γάμος αποτελεί μία από τις πιο γνωστές λαογραφικές γιορτές αναπαράστασης παραδοσιακού γάμου της ελληνικής υπαίθρου και γιορτάζεται την παραμονή και την ημέρα του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής, 25 και 26 Ιουλίου.
Την παραμονή 25 Ιουλίου η νεολαία του χωριού ντυμένη με παραδοσιακές στολές και τη συνοδεία μουσικών καλεί τους κατοίκους από σπίτι σε σπίτι στο γάμο. Την επόμενη μέρα, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής ξεκινάει η αναβίωση του βλάχικου γάμου ακριβώς μετά την τέλεση του μυστηρίου και συγκεκριμένα τη στιγμή όπου η νύφη – χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ένας άντρας είναι ντυμένος νύφη – και ο γαμπρός πηγαίνουν στο σπίτι του γαμπρού, στο οποίο τους περιμένουν τα πεθερικά.
Όλη η αναπαράσταση γίνεται στην πλατεία του χωριού και στο τέλος όλοι μαζί μετατρέπονται σε μια… Ικαρία, καθώς αγκαλιασμένοι χορεύουν με μια ιδιαίτερη ρυθμική αξία…
Μια περιοχή λοιπόν η οποία έχει “ζωντανέψει” για τα καλά τα τελευταία χρόνια και προσελκύει τουρίστες από όλα τα μέρη της Ελλάδας.
Ο Ασπροπόταμος είναι ένας εξαιρετικός προορισμός που προσφέρει πλήθος φυσικών τοπίων, δραστηριοτήτων και πολιτιστικής ζωής. Αποτελεί ένα μοναδικό στολίδι της Νότιας Πίνδου.
Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ SUMMER 2025