Δ. Παπαστεργίου: «Ο Προσωπικός Αριθμός θα διορθώσει όλα τα λάθη και τις ατέλειες»

PAPASTERGOY

Δημήτρης Παπαστεργίου: «Ο Προσωπικός Αριθμός θα διορθώσει όλα τα λάθη και τις ατέλειες»

Ο προσωπικός αριθμός «είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, καθώς ουσιαστικά θα διορθώσει όλα τα λάθη και τις ατέλειες στοιχεία των πολιτών που υπάρχουν σε διάφορα αρχεία του Δημοσίου, ενώ ο πολίτης χρειάζεται μόνον αυτόν τον αριθμό για τις συναλλαγές του», αναφέρει στη Realnews ο Δημήτρης. Παπαστεργίου. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνει πως η πρόσβαση όλων των νοικοκυριών και των ευρυζωνικών συνδέσεων είναι μια μικρή συνθήκη, τόσο για την αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους όσο και για την πλήρη ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Πριν λίγες μέρες τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή Kids Wallet. Τι δυνατότητες έχει; Ποιοι οι κυριότεροι στόχοι της;
Είμαστε χαρούμενοι διότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν αντιμετωπίζει δυναμικά και ουσιαστικά τον εθισμό των ανηλίκων στο ίντερνετ. Θα θυμάστε ότι πριν από λίγους μήνες είχε παρουσιαστεί σε εμφάνιση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η σχετική Εθνική Στρατηγική. Είχαμε προαναγγείλει, τότε την υλοποίηση του Kids Wallet που παρουσιάσαμε την περασμένη Δευτέρα. Είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που συνδυάζει τρεις βασικές λειτουργίες: τον γονικό έλεγχο, την επιβεβαίωση της ηλικίας του παιδιού και την ψηφιακή ταυτότητα για τους ανηλίκους. Ο γονιός κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό του παιδιού, δημιουργεί λογαριασμό, ορίζει τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες που έχουν πρόσβαση στα παιδιά και τον χρόνο που δεν μπορούν να αφιερώσουν εκεί, θα επιβεβαιώσουν την ηλικία του παιδιού και θα συμβούν. την ψηφιακή του ταυτότητα. Είναι πολύ απλή εφαρμογή, σχεδιασμένη από την πλευρά της εξυπηρέτησης του πολίτη. Βεβαίως, το συγκεκριμένο εργαλείο δεν σχεδιάστηκε για κατασκοπεία των παιδιών από τους γονείς και δεν δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις κινήσεις τους στο διαδίκτυο. Διατίθεται για την προστασία των παιδιών και όχι για την παρακολούθησή τους. Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και στην αυτονομία. Ωστόσο, όπως δεν αφήσαμε απροστάτευτο ένα παιδί σε μια ξένη -σε εκείνο- πόλη, έτσι δεν μπορούμε να αφήσουμε και σε ένα τόσο άγνωστο και χαοτικό περιβάλλον όπως το διαδίκτυο.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους;
Η διαδικασία αυτή είναι διαρκής. Εκατομμύρια σελίδες σε διάφορες υπηρεσίες ψηφιοποιούνται, νέες υπηρεσίες διαρκώνται, αλλά θα σταθώ στον Προσωπικό Αριθμό. Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, καθώς ουσιαστικά θα διορθώσει όλα τα λάθη και τις ατέλειες στα στοιχεία των πολιτών που υπάρχουν σε διάφορα αρχεία του Δημοσίου, ενώ ο πολίτης χρειάζεται μόνο αυτόν τον αριθμό για τις συναλλαγές τους. Είμαστε έτοιμοι καθώς έχει βγει και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και σε λίγες ημέρες κάθε πολίτης που θα ενημερωθεί πώς θα εκδώσει το Προσωπικό του Αριθμό μέσω της πλατφόρμας myinfo.gov.gr , η οποία θα ανοίξει εντός Μαΐου. Σταδιακά, δεν χρειάζεται ούτε το ΑΦΜ ούτε τον ΑΜΚΑ του. Επειδή η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα και δεν γίνονται όλα με μια μαγική συνταγή, θα γίνει χρόνος ώστε να εξοικειωθούμε όλοι με τον ΠΑ. Θα δείτε πόσα προβλήματα θα λυθούν με αυτόν τον τρόπο.
Πριν λίγες μέρες παρουσιάσατε με τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο την πλατφόρμα axiologisi.ypes.gov.gr για την αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου. Που στοχεύει;
Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος προχωρούν σε μια πραγματικά κομβική πρωτοβουλία. Μέσω του gov . gr , με μια απλή και εύχρηστη πλατφόρμα δίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημόσιας Διοίκησης ο λόγος στους πολίτες. Χρειάζονται μόνο επτά λεπτά ώστε να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο στο axiologisi.ypes.gov.gr και να κρίνουν τις υπηρεσίες της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες αναδεικνύουν τις πραγματικές αδυναμίες του Δημοσίου για να γίνει καλύτερος, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά του. Επίσης, περιμένω ιδιαίτερα τις απαντήσεις στην ερώτηση ελεύθερου τύπου σχετικά με τις επόμενες υπηρεσίες που θέλουν οι πολίτες να ψηφιοποιηθούν. Φυσικά, ο στόχος δεν αλλάζει, το σύνολο των υπηρεσιών του δημοσίου θα ψηφιοποιηθεί. Ωστόσο, έχει μεγάλη αξία να δούμε τι πιστεύουν οι πολίτες ότι θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητά τους.
Οι ψηφιοποιήσεις σαφώς συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ωστόσο ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί και τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Σε αυτόν τον τομέα πως προχωρούμε;
έχετε απόλυτο δίκιο. Η πρόσβαση όλων των νοικοκυριών και των ευρυζωνικών συνδέσεων είναι μια περιορισμένη συνθήκη τόσο για την αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους, όσο και για την πλήρη ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Ήδη ετοιμάζουμε ένα νέο πλαίσιο Ευρυζωνικότητας. Μέσω της αξιοποίησης προηγούμενων τεχνολογιών όπως το 5G και δορυφορικά δίκτυα, τη διευκόλυνση των επενδύσεων, την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στόχος μας είναι μέχρι το 2030 η κάλυψη 100% των νοικοκυριών με ευρυζωνικές ταχύτητες άνω των 1 Gbps. και η καθιέρωση της χώρας μας ως κόμβου ψηφιακής διασύνδεσης της Ανατολικής Μεσογείου.
Δεν παρουσιάζουμε μια μαγική εικόνα, εντελώς αντίθετα βλέπουμε τα πράγματα ρεαλιστικά. Για παράδειγμα, στις σταθερές επικοινωνίες έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Για αυτό, μεταξύ άλλων, προσθέτουμε και το Gigabit Voucher με το οποίο περισσότερα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις. Ήδη έχουν υποβληθεί 161.850 αιτήσεις. Θα σας αναφέρω όμως μερικά νούμερα για να αντιληφθείτε την πρόοδο που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια ως χώρα. Το ποσοστό συνδεσιμότητας νοικοκυριών με οπτική ίνα υπερβαίνει το 50% και μέχρι το τέλος του έτους να αγγίξει το 60%, ενώ το 2019 ήταν στο 0%. Έχει σχεδόν διπλασιαστεί η κάλυψη κτηρίων με οπτική ίνα. Τον Ιούλιο του 2024 είχαμε 65.000 χλμ οπτικής ίνας, ενώ σήμερα έχουμε φτάσει κοντά στις 90.000 χλμ. Επιπλέον, για το ίδιο διάστημα οι ενδοκτιριακές οπτικές υποδομές αυξήθηκαν από 214.000 σε 300.000. Αλλά και στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με στοιχεία της Ookla, παρατηρείται αύξηση της μέσης ταχύτητας κατά 40%, ενώ στη σταθερή ευρυζωνικότητα η αύξηση φτάνει στο 25%.
Τα τελευταία σοβαρά κρούσματα βίας στη Νομική Αθηνών και την Πολυτεχνειούπολη φανέρωσαν το έλλειμμα ασφάλειας, που δεν υπάρχει στα Πανεπιστήμια. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση επ’ αυτού;
Καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για αυτό. Ως κυβέρνηση, έχουμε σημαντικά βήματα, καθώς το άσυλο ανομίας έχει δε facto καταργηθεί και η Αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει κατόπιν αιτήματος των πρυτανικών αρχών. Τα πανεπιστήμια πρέπει να εκπονήσουν άμεσα τα σχέδια ασφαλείας τους.
Πως σχεδιάζει να «απαντήσει» η κυβέρνηση στο ζήτημα της δικογραφίας για την τραγωδία των Τεμπών, που εστάλη στη Βουλή; Θα ακολουθήσει το «μοντέλο Τριαντόπουλου» και στην περίπτωση του πρώην Υπουργού, Κώστα Καραμανλή;
Εννοείτε την παραπομπή στη φυσική Δικαιοσύνη, κάτι που αποτελεί οδηγό μας στο πλαίσιο της διερεύνησης όλων των πτυχών του δυστυχήματος των Τεμπών. Ως κυβέρνηση και ως Νέα Δημοκρατία, θέλουμε όλα να είναι στο φως και η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Πρώτα πρέπει να μελετηθεί η δικογραφία και κατόπιν θα τοποθετηθούμε. Πάντως, όσοι επιλέγουν να πολιτικοποιήσουν την υπόθεση, θα κριθούν για την επιλογή τους. Για εμάς, τα πραγματικά δεδομένα και τα γεγονότα έχουν σημασία. Και, φυσικά, οι συγγενείς των θυμάτων να έχουν το σεβασμό που τους αξίζει και όχι καπηλεία της τραγωδίας τους.

Σπύρος Μουρελάτος
ΠΗΓΗ : Πραγματικά Νέα

Exit mobile version