Δωδώνη: Τι εξετάζουν τα αδέλφια Σαράντη για το εργοστάσιο χαλουμιού στην Κύπρο

ot_sar

Τι φέρνει για το εργοστάσιο χαλουμιού της Δωδώνης στην Κύπρο η εξαγορά από τους αδελφούς Σαράντη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Οικονομικού Ταχυδρόμου στην τέταρτη θέση της κυπριακής αγοράς παραγωγής χαλουμιού – του εμβληματικού κυπριακού τυριού, που και τυπικά από το 2024 θεωρείται ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή Ενωση – πρόκειται να βρεθεί ο όμιλος των Ελληνικών Γαλακτοκομείων των αδελφών Σαράντη. Και τούτο μετά από την ολοκλήρωση της εξαγοράς στην Ελλάδα της Δωδώνης.

Οι ελληνικές εξελίξεις θα συμπαρασύρουν και τις αντίστοιχες στην κυπριακή αγορά – δεδομένου ότι και οι δύο γαλακτοβιομηχανίες διαθέτουν θυγατρικές παραγωγικές μονάδες στην Κύπρο.

Η Δωδώνη και η παραγωγή στην Κύπρο
Η Δωδώνη από τον Ιούλιο του 2016 και τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία από τον Αύγουστο του 2022. Ο τρόπος συγχώνευσης και λειτουργίας της νέας παραγωγικής εταιρείας στη μεγαλόνησο, θα είναι αποτέλεσμα ενός σχεδίου που ήδη καταρτίζεται από την διοίκηση του ελληνικού ομίλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διοίκηση του ομίλου των Ελληνικών Γαλακτοκομείων για την ενοποίησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο είναι το γεγονός πως το δικό του εργοστάσιο βρίσκεται 13 χιλιόμετρα έξω από τη Λευκωσία ενώ το εργοστάσιο της Δωδώνης βρίσκεται 15 χιλιόμετρα έξω από τη Λεμεσό. Υπάρχει δηλαδή πρόβλημα στην απόσταση μεταξύ των δύο μονάδων.

Την πρώτη ελληνική εμφάνιση στην παραγωγή χαλουμιού την έκανε το 2015 – και ολοκληρώθηκε το 2016 – η Δωδώνη. Ενα χρόνο μετά από την υποβολή από την κυπριακή κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατοχύρωση ως προιόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως του χαλουμιού. Και μετά από τις ενστάσεις κατοχυρώθηκε – και τυπικά – στις αρχές του 2024. Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε συγκριτικό πλεονέκτημα για είσοδο παραγωγικά ελληνικών εταιρειών στην Κύπρο.

Τζίρος 35 εκατ. και 9.000 τόνοι χαλουμιού
Οι πωλήσεις της Δωδώνης στο νησί υπολογίζονται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ ετησίως – παράγει περίπου 9.000 τόνους χαλουμιού. Τον Αύγουστο του 2022 ο όμιλος των Ελληνικών Γαλακτοκομείων εξαγόρασε το 49% της παραδοσιακής κυπριακής τυροκομικής μονάδας Κουρουσίης. Και την άνοιξη του 2024 άρχισε να λειτουργεί η νέα παραγωγική επιχείρηση – τα εγκαίνια της νέας μονάδας έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο.

Φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις της θυγατρικής τους επιχείρησης ίσως ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ. Η ενοποίηση των δύο εταιρειών είναι προφανές ότι θα γίνει μετά από τον Σεπτέμβριο του 2025 – αφού δηλαδή δοθεί η σχετική έγκριση από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Δωδώνης από τον όμιλο των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη και «πέσουν οι υπογραφές» της μεταβίβασης.

Οι εξαγωγές από την Αγγλία έως την Αυστραλία
Στην παρούσα φάση στις πρώτες θέσεις της κυπριακής αγοράς χαλουμιού βρίσκονται τρεις τοπικές εταιρείες και η ενοποίηση των άλλων δύο θα διαμορφώσει ένα ισχυρό μέγεθος που θα βρεθεί αρχικά στις τέταρτη θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω τυροκομικό προιόν – μεταβαλλόμενης σύνθεσης, από 15% ως και 25% αιγοπρόβειου γάλακτος, ανάλογα με την περίοδο και το υπόλοιπο αγελαδινό – είναι κατ΄εξοχήν εξαγώγιμο προϊόν.

Παλαιότερα το 50% των εξαγωγών του κατευθύνονταν στην βρετανική αγορά, αλλά πλέον εξάγεται περίπου το 30% και το υπόλοιπο 70% εξάγεται στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και των αραβικών χωρών. Πρόκειται για μία αγορά συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Ενώ παραγωγική δυναμικότητα της νέας(;) εταιρείας υπολογίζεται σε περίπου 17.000 τόνους ετησίως, στην αρχική της φάση.

Exit mobile version