Η μεγάλη Ελληνική βιομηχανία που μετέφερε το εργοστάσιο της στη Τουρκία, λόγω απεργειών

ergostasio pirelli

Το 1962, η ίδρυση του εργοστασίου της Pirelli στη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας είχε προκαλέσει αίσθηση, θεωρούμενη τότε ως μια από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές κινήσεις της χρονιάς, στο πλαίσιο της διεθνούς επέκτασης της ιταλικής πολυεθνικής. Για πάνω από τρεις δεκαετίες, η μονάδα αυτή αποτέλεσε ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής ελαστικών στην Ελλάδα, προσφέροντας σταθερή απασχόληση και ενισχύοντας ουσιαστικά την τοπική οικονομία.

Τα εγκαίνια του εργοστασίου κατασκευής ελαστικών, ενός εκ των πιο σύγχρονων εκείνης της εποχής, έγιναν με κάθε επισημότητα, παρουσία του βασιλιά Παύλου και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Μάλιστα, αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της τοπικής παραγωγής, έχοντας τη δυνατότητα να κατασκευάζει σε ετήσια βάση περίπου 140.000 ελαστικά.

Το 1991, ωστόσο, πάνω από το εργοστάσιο άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα μαύρα σύννεφα, όταν η Pirelli ανακοίνωσε μια παγκόσμια αναδιοργάνωση, που οδήγησε σε μείωση του εργατικού δυναμικού στην παραγωγική μονάδα κατά 20%, απολύοντας 200 από τους συνολικά 1.000 εργαζομένους της.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν δυναμικά, προχωρώντας σε απεργιακές κινητοποιήσειςδιεκδικώντας καλύτερους μισθούς και διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Η διαμάχη μεταξύ συνδικάτων και διοίκησης οξύνθηκαν και οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Αυτές οι άκαρπες συζητήσεις και οι δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις φαίνεται ότι ήταν και ο βασικός λόγος που η Pirelli εγκατέλειψε την Ελλάδα εν μια νυκτί και μετέφερε το εργοστάσιό της στη γειτονική Τουρκία.

Όπως φαίνεται σε βίντεο του Up Stories, το εργοστάσιο συνεχίζει να δεσπόζει στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, έχοντας φυσικά εμφανή πάνω του τα σημάδια της εγκατάλειψης.

Σημειώνεται ότι πέντε χρόνια αργότερα, το 1996, είχαμε και το δεύτερο λουκέτο πολυεθνικής ελαστικών στην Ελλάδα, αυτό της Goodyear που λειτουργούσε από το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Έως τότε το εργοστάσιο της εταιρείας στη Σίνδο διατηρούσε το 50% της ελληνικής αγοράς και ταυτόχρονα έκανε εξαγωγές ύψους 5 δισ. δραχμών (περίπου 15 εκ. ευρώ) – ποσό μεγάλο για την εποχή.

 

car and motor

Exit mobile version