
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με παιχνίδια και κανόνες οδικής συμπεριφοράς
Οδηγική παιδεία οφείλουν να έχουν οι ποδηλάτες και αυτή μπορεί να διδαχθεί στα σχολεία με βιωματική άσκηση στους αύλειους χώρους, θεωρητική κατάρτιση μέσα στην τάξη για βασικούς κανόνες οδικής συμπεριφοράς και απλές αλλά κρίσιμες συμβουλές προσαρμοσμένες στην ηλικία των παιδιών.
Με στόχο την καλλιέργεια της κουλτούρας ασφαλούς και υπεύθυνης μετακίνησης στους μαθητές των δημοτικών σχολείων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος “Ποδηλατώντας με το ΕΣΠΑ στην πόλη μου”, και σκοπός είναι το πρόγραμμα να εξελιχθεί σε θεσμό.
Σήμερα στον Βόλο μαθητές από 18 σχολεία γνώρισαν την αξία του ποδηλάτου στην ζωή τους , μέσα από το παιχνίδι σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια και η Διαχειριστική Αρχή, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας.
Οι μαθητές μαζί με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα συμμετείχαν σε ένα εμπνευσμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δράσεων, με ποδηλατική πίστα δεξιοτεχνίας “εμπνευσμένη από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως η «ρόδα της βιωσιμότητας», ενώ δόθηκε και σεμινάριο πρώτων βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Ο Περιφερειάρχης κ. Κουρέτας δεινός ποδηλάτης συνομιλώντας μα τα παιδιά ανέφερε πως προπονείται τέσσερις φορές την εβδομάδα και δεν εγκαταλείπει την ποδηλατική γυμναστική. Είπε επίσης πως η ενσωμάτωση του ποδηλάτου ως βασικό μέσο μετακίνησης δίνει την ευκαιρία στους λιλιπούτειους πολίτες να διαμορφώσουν μια νέα κουλτούρα και να κατανοήσουν ποιος είναι ο ρόλος μας για το περιβάλλον και την λειτουργία της πόλης.
«Θέλουμε τα παιδιά να μάθουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια – πρώτα για τον εαυτό τους και έπειτα για τον συνάνθρωπό τους. Η σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορά είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Ισότητας, Βασίλης Σίμος, προσθέτοντας ότι τέτοιες παρεμβάσεις πρέπει να ξεκινούν από την εκπαίδευση.
Όπως δήλωσε με την σειρά της η κ. Εύη Ευαγγέλου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και υπεύθυνη της δράσης σε επίπεδο Θεσσαλίας, το πρόγραμμα ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου του 2024 και συμμετείχαν περίπου 4.700 παιδιά από όλη τη Θεσσαλία. Φέτος, η δράση, σε ότι αφορά τον Βόλο εστίασε σε 18 δημοτικά σχολεία.