
Σπάνια αρωματικά φυτά απειλούνται με εξαφάνιση αφού ολόκληρες πλαγιές στη νότια Πίνδο και στον Κόζιακα αποψιλώνονται. Αλλοδαποί κάνουν «επιδρομές», κατά τη διάρκεια των οποίων συλλέγουν παρανόμως τεράστιες ποσότητες από τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα, γεντιανή και άλλα θεραπευτικά φυτά.
Η παράνομη συλλογή βοτάνων, κυρίως στον Ασπροπόταμο, είναι μια ιστορία που έρχεται από το παρελθόν, όμως φαίνεται ότι πλέον λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις παρά τις επισημάνσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για καταστροφή του φυσικού πλούτου.
Παρότι η συλλογή βοτάνων είναι παράνομη σε όλη την ελληνική επικράτεια και επιτρέπεται μόνο με άδεια από το τοπικό δασαρχείο για συγκεκριμένο είδος και συγκεκριμένη ποσότητα.
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, τα ίδια… Ξεκίνησαν οι αλλοδαποί το πλιάτσικο των αρωματικών φυτών και βοτάνων στα βουνά του νομού Τρικάλων και όχι μόνο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για οργανωμένα κυκλώματα, που προωθούν το «εμπόρευμα».
Πίσω, από την παράνομη συλλογή κρύβεται μια εμπορική δραστηριότητα με μεγάλο τζίρο, αφού τα βότανα πωλούνται, έναντι σημαντικών εσόδων.
Άλλο σημαντικό ζήτημα είναι, ότι σε πολλές περιπτώσεις, ξεριζώνουν το τσάι, αλλά και τα άλλα βότανα, με αποτέλεσμα να μιλάμε για αφανισμό.
Να σημειωθεί με διατάξεις ορίζεται με σαφήνεια τι ποσότητες μπορεί να συλλέξει κάποιος σε τσάι και άγρια βότανα, για προσωπική του χρήση και όχι για εμπορία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι επιτρέπεται η συλλογή τσαγιού από την 1 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, μέχρι 5 κιλά ανά οικογένεια, ενώ για τα υπόλοιπα βότανα και αρωματικά φυτά, όπως μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη, θρούμπι κ.λπ., επιτρέπεται μισό κιλό κάθε φορά.