![439879501_475488558144574_6540998810762664570_n 439879501_475488558144574_6540998810762664570_n](https://trikalatroll.gr/wp-content/uploads/2024/04/439879501_475488558144574_6540998810762664570_n-e1713720179430.jpg)
Υλικά για λαμπρόψωμο
- 40 γρ. μαγιά νωπή
- 1/2 κούπα νερό, χλιαρό
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κούπα γάλα, χλιαρό
- 1 κουτ. γλυκού (κοφτή) αλάτι
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο αυγό
- 2 κουτ. σούπας σουσάμι
Συνταγή για λαμπρόψωμο
- Για το αφράτο λαμπρόψωμο διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας καλά.
- Προσέχουμε να μην είναι καυτό το νερό ώστε να μην καταστραφεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό.
- Τον αφήνουμε για 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
- Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο τους και ρίχνουμε εκεί το γάλα, το ελαιόλαδο, το αυγό και το μείγμα της μαγιάς.
- Ζυμώνουμε λίγο με τον γάντζο και στη συνέχεια με τα χέρια, για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Αν χρειαστεί περισσότερα υγρά, προσθέτουμε νερό σιγά-σιγά.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 1 ώρα να φουσκώσει (θα διπλασιαστεί σε μέγεθος).
- Πλάθουμε το κάθε μέρος σε μπαστούνια και στη συνέχεια σε απλή πλεξούδα, διπλώνοντας τα μπαστούνια στη μέση.
- Την κάθε πλεξούδα τη διπλώνουμε σε στρογγυλή κουλούρα και τη βάζουμε σε μια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 28 εκ.
- Περνάμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ανάβουμε τον φούρνο στους 200° C και βάζουμε κατευθείαν μέσα τις κουλούρες, χωρίς προθέρμανση. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
parapolitika.gr