
Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή το ψηφιακό πελατολόγιο οχημάτων για πλήθος επαγγελμάτων στον κλάδο του αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ, η ψηφιακή καταγραφή των συναλλαγών, που μέχρι σήμερα ήταν προαιρετική, γίνεται πλέον υποχρεωτική, με αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε όχημα σε περίπτωση παραβάσεων. Πάντως το μέτρο προκαλεί αντιδράσεις από φορείς της αγοράς οι οποίοι ζητούν αναβολή ή και πλήρη απόσυρση του επικαλούμενοι προβλήματα και εμπλοκές στη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος που δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις.
ΑΑΔΕ: Σε ποιες επιχειρήσεις θα εφαρμοστεί το ψηφιακό πλετολόγιο
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ το ψηφιακό πελατολόγιο που σήμερα είναι προαιρετικό θα γίνει υποχρεωτικό από την 1η Ιουλίου για τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:
• συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων
• φανοποιεία
• επιχειρήσεις με αντικείμενο την τοποθέτηση συναγερμών, ηχοσυστημάτων και οργάνων σε οχήματα
• χώροι στάθμευσης
• πλυντήρια αυτοκινήτων
• επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών (δίτροχων, τρίτροχων, τετράτροχων), μοτοποδηλάτων, επιβατικών οχημάτων που προορίζονται για επαγγελματική ή προσωπική χρήση, επαγγελματικών οχημάτων, γεωργικών και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων.
Ποιους εξαιρεί η ΑΑΔΕ από το ψηφιακό πελατολόγιο
Επισημαίνεται ότι από την υποχρέωση τήρησης Ψηφιακού Πελατολογίου Οχημάτων εξαιρούνται:
• οι επιχειρήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing)
• οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με συστήματα αυτοεξυπηρέτησης, εφόσον τα παραστατικά αξίας εκδίδονται άμεσα με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας
• οι εργασίες που απαιτούνται για την κίνηση και παράδοση των καινούριων αυτοκινήτων στον αγοραστή, οι οποίες πραγματοποιούνται από τα συνεργεία των επιχειρήσεων πλύσης καινούριων αυτοκινήτων (π.χ. αποκήρωση)
• η εκμίσθωση θέσεων στάθμευσης από ιδιοκτήτες περιφραγμένων οικοπέδων, εφόσον η εκμίσθωση έχει συγκεκριμένη κάθε φορά χρονική διάρκεια, δεν συνοδεύεται από υπηρεσίες φύλαξης ή άλλες υπηρεσίες (π.χ. παρκαδόρος, γραφείο, τηλέφωνο) και ο κάτοχος του οχήματος διαθέτει αυτοτελή δυνατότητα εισόδου και εξόδου
• η επισκευή ή συντήρηση μερών ή εξαρτημάτων οχημάτων, εφόσον αυτά εισάγονται στην εγκατάσταση της επιχείρησης αυτοτελώς, αποσπασμένα από το όχημα που φέρει την πινακίδα κυκλοφορίας (π.χ. μηχανή οχήματος, αναμεικτήρας μεταφοράς σκυροδέματος)
• η χρήση ιδιόκτητου χώρου στάθμευσης επιχειρήσεων για την φιλοξενία/εξυπηρέτηση πελατών τους, με ή χωρίς αντάλλαγμα
• η παροχή υπηρεσιών κινητού συνεργείου και η επισκευή οχημάτων στον τόπο που εμφανίστηκε η βλάβη (ή σε άλλο σημείο που υποδείχθηκε).
Τον Ιούνιο στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα myDATAapp το ψηφιακό πελατολόγιο – Πώς θα λειτουργεί
Τον Ιούνιο το ψηφιακό πελατολόγιο θα ενταχθεί στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα myDATAapp και έτσι ο επαγγελματίας θα μπορεί να σκανάρει την πινακίδα του αυτοκινήτου από το κινητό και να «ανεβάζει» την πληροφορία στην εφαρμογή, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα σκανάρει την απόδειξη ή το τιμολόγιο για να καταγράφεται πότε έγινε η έξοδος του οχήματος. Για όσους δεν συμμορφωθούν απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ορίζει ότι κάθε εκπρόθεσμη εγγραφή θεωρείται ως εκπρόθεσμη υποβολή πληροφοριακής δήλωσης, κάθε ελλιπής εγγραφή ως ελλιπής υποβολή πληροφοριακής δήλωσης και κάθε μη εγγραφή ως παράλειψη υποβολής πληροφοριακής δήλωσης και στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ για κάθε παράβαση.
Με το νέο σύστημα o φοροελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να «βλέπει» σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των πελατών και οχημάτων και να συγκρίνει τα στοιχεία με τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί μέσα από την πλατφόρμα myDATA και σε περίπτωση αποκλίσεων θα «ανάβει κόκκινο» για τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου. Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή το ψηφιακό Πελατολόγιο θα επεκταθεί ως το φθινόπωρο σε πολλούς άλλους κλάδους, όπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσεις) και ο τουρισμός (ξενοδοχεία) όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά αδήλωτων συναλλαγών.
Αντιδράσεις από φορείς της αγοράς: Ζητούν αναβολή ή και πλήρη απόσυρση
Στο μεταξύ με επιστολές τους στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) κάνουν λόγο για περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες καθώς και για κενά και εμπλοκές στην εφαρμογή του ψηφιακού πελατολόγιου. Η ΚΕΕΕ ζητά την απόσυρση του μέτρου καθώς «όχι μόνο δε διευκολύνει τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ψηφιακής τους μετάβασης, αλλά δημιουργεί επιπλέον δυσχέρειες στη λειτουργία τους» και υπογραμμίζει ότι «το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι η σχετική πλατφόρμα δεν επικοινωνεί με τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης. Από τη πλευρά του ο ΣΕΠΕ επισημαίνει ότι «δεν δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής στις επιχειρήσεις, ώστε, μετά την απόφαση, να υλοποιηθούν οι προδιαγραφές, οι οποίες απορρέουν από την απόφαση, και να υπάρχει η δυνατότητα σε όλους για έναρξη πιλοτικού και καταγράφει σωρεία προβλημάτων στις τεχνικές προδιαγραφές και στο τρόπο λειτουργίας του συστήματος.
parapolitika.gr