Συνολάκης: “Aνοιχτό το ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης στη Σαντορίνη”

«Δεν είναι απίθανη μια έκρηξη σε ένα από τα ηφαίστεια της Σαντορίνης αλλά δεν μπορεί να υπάρξει χρονική πρόβλεψη» τόνισε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Συνολάκης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης στη Σαντορίνη.

Ο κ. Συνολάκης, εξήγησε – στο πλαίσιο της συνέντευξής του στον ραδιοοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 – ότι η πιθανότητα μιας ηφαιστειακής έκρηξης, έγκειται στο γεγονός της παραμόρφωσης στο έδαφος στην περιοχή της Καλντέρας καθώς και από τα αέρια που αναδύονται από τον βυθό, σε συνδυασμό με τις σεισμικές δονήσεις και τη μετακίνηση ηφαιστειακών υγρών προς την επιφάνεια.

Συνολάκης για την ανύψωση της Καλντέρας κατά 4 εκατοστά

«Το 2011 σημειώθηκε ένα μικρό σμήνος σεισμών, μικρότερης έντασης από τις τωρινές και υπήρξαν πάλι μετατοπίσεις της καλντέρας. Ευτυχώς αυτό δεν οδηγησε σε έκρηξη. Όμως, γνωρίζαμε από τότε ότι η Σαντορίνη έχει εισέλθει σε φάση έξαρσης» τόνισε.

«Γνωρίζουμε ότι τα ηφαίστεια δίνουν αρκετά σημάδια πριν κάνουν μια μικρή ή μεγάλη έκρηξη. Οι πιο πρόσφατες εκρήξεις του ηφαιστείου της Σαντορίνης σημειώθηκαν τις περιόδους 1925 -1926 , 1939-1941 και το 1950 και υπήρξε χρόνος για να αδειάσει το νησί. Ελπίζουμε αν συμβεί ξανά κάτι τέτοιο, να είμαστε το ίδιο τυχεροί» πρόσθεσε.

«Χρειάζονται περισσότερες μετρήσεις»

«Σαφώς και πρέπει να προετοιμαζόμαστε και να κάνουμε περισσότερες μετρήσεις. Παραμένει μυστήριο, τι στοιχεία είχαν 4 σταθμοί στη Σαντορίνη , γιατί δεν εξετάστηκαν στο Ινστιτούτο του νησιού και τι δείχνουν αυτοί οι σταθμοί. Σε αυτή τη φάση, μας χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει την τελευταία δεκαετία» συμπλήρωσε ο κ.Συνολάκης.

«Το πιο σημαντικό είναι η ανίχνευση των μετατοπίσεων του εδάφους, για την κλίση, για τις συγκεντρώσεις των αερίων, προκειμένου να μπορέσουμε να καταλάβουμε πόσο μάγμα μπορεί να μαζεύεται στο ηφαίστειο ώστε να προχωρήσουμε σε μια καλύτερη εκτίμηση για το μέγεθος μια έκρηξης που δεν είναι απίθανο να συμβεί», κατέληξε.

Exit mobile version