Τα πάνω κάτω φέρνει η εξαγορά της ΔΩΔΩΝΗ από την οικογένεια Σαράντη – Εξελίξεις στην αγορά των γαλακτοκομικώνς

dodoni

Τα πάνω κάτω φέρνει η εξαγορά της ΔΩΔΩΝΗ από την οικογένεια Σαράντη – Εξελίξεις στην αγορά των γαλακτοκομικών

Η επιτυχημένη πορεία της φέτας και του στραγγιστού γιαουρτιού στις αγορές του εξωτερικού να καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τη συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης του γάλακτος στην εγχώρια αγορά.

Έτσι κι αλλιώς πάντως ο κλάδος της γαλακτοβιομηχανίας έχει μπει για τα καλά σε μια νέα περίοδο ανακατατάξεων.

Η αλλαγή πίστας για τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη μετά την πρόσφατη συμφωνία για την απόκτηση της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, με τίμημα 225 εκατ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει ο Τάκης Σαράντης, σίγουρα δίνει τον τόνο στις επιχειρηματικές εξελίξεις. Την ώρα μάλιστα που και οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες του κλάδου, όπως η Κρι Κρι και η ΜΕΒΓΑΛ, βρίσκονται σε επενδυτικό οίστρο, με στόχο τόσο την εγχώρια όσο κυρίως την εξωτερική αγορά.

Τι συμβαίνει στη ΔΕΛΤΑ

Ωστόσο, πριν καν πέσουν οι υπογραφές στο mega deal για τη Δωδώνη –κάτι που αναμένεται σε 3-4 εβδομάδες– και η εταιρεία περάσει επισήμως στον τρικαλινό όμιλο (σ.σ.: εκτιμάται ότι μέσα στο φθινόπωρο θα αποφανθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη συναλλαγή), η αγορά ήδη έχει πάει ένα βήμα παρακάτω, με τη φημολογία για την πώληση και της ΔΕΛΤΑ, του έτερου asset του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου CVC στον κλάδο των γαλακτοκομικών, να εντείνεται.

Πάντως από την πλευρά του ομίλου Vivartia, στην ομπρέλα του οποίου βρίσκεται η κορυφαία εταιρεία με υψηλά μερίδια σε γάλα και γιαούρτι, η εν λόγω φημολογία διαψεύδεται. Βέβαια αργά ή γρήγορα το exit θα υλοποιηθεί, μιας και αυτή είναι η επενδυτική λογική των funds όταν πετύχουν τις αποδόσεις που έχουν εξαρχής ορίσει, όπως συνέβη για τη Δωδώνη και την Μπάρμπα Στάθης.

Στη διάρκεια του 2023 οι πωλήσεις του ομίλου της ΔΕΛΤΑ ανήλθαν σε 274,641 εκατ. ευρώ έναντι 262,042 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ προ φόρων είχε ζημίες ύψους 394.000 ευρώ από ζημίες 19,918 εκατ. ευρώ το 2022. Οι ζημίες της χρήσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 334.000 ευρώ.

Επενδύσεις

Σημείο αναφοράς στις κυοφορούμενες εξελίξεις αποτελεί και το μπαράζ των επενδύσεων από τις ισχυρές επιχειρήσεις του κλάδου.

Ήδη η οικογένεια Σαράντη βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου, κοντά στα 150 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης παραγωγικής μονάδας στα Ιωάννινα, ενισχύοντας έτσι το imperium που κατέχει ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία στον κλάδο των γαλακτοκομικών και εν πολλοίς το συνολικό του αποτύπωμα ως μία από τις ισχυρότερες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων, με τζίρο στα 700 εκατ. ευρώ για εφέτος. Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί στη συνέχεια και ο κύκλος εργασιών της Δωδώνη, ο οποίος έκλεισε κοντά στα 180 εκατ. ευρώ το 2024.

Εν τω μεταξύ, η σερραϊκή ΚΡΙ ΚΡΙ της οικογένειας Τσινάβου έχει υποβάλει επενδυτικό φάκελο στον οργανισμό Enterprise Greece για το έργο “Greek Yogurt Dynamo”, με στόχο να υπαχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και να λάβει το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης και της φοροαπαλλαγής.

Πρόκειται για μια επένδυση προϋπολογισμού 52,2 εκατ. ευρώ, που θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα της εισηγμένης τόσο στο εργοστάσιο γιαουρτιού όσο και στο εργοστάσιο παγωτού, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση που αναμένεται από τις ΗΠΑ για το frozen yogurt, ενώ περιλαμβάνει και την επέκταση του εργοστασίου βιοαερίου.

Παράλληλα, εν αναμονή του νέου αναπτυξιακού νόμου, η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης ενός νέου επενδυτικού πλάνου, την ώρα που η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία έχει σε εξέλιξη επενδύσεις 9 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν την παραγωγή γιαουρτιού, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο εφέτος.

Το ζόρι στο γάλα

Η κινητικότητα στον κλάδο των γαλακτοκομικών δεν είναι άσχετη με την πορεία των πωλήσεων. Κι αυτό γιατί λόγω της μείωσης των τιμών, κυρίως στο γάλα και στο γιαούρτι και λιγότερο στα τυροκομικά είδη, τα γαλακτοκομικά αναδείχθηκαν “πρωταθλήτρια” κατηγορία στην αύξηση του όγκου πωλήσεων το 2024.

Βέβαια εφέτος εξαιτίας των επίμονα υψηλών τιμών γάλακτος ως πρώτης ύλης και του αυξημένου κόστους παραγωγής, οι γαλακτοβιομηχανίες ετοιμάζονται ξανά για ανατιμήσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κατανάλωση.

Πάντως στο 12μηνο πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana, η αύξηση των πωλήσεων σε όγκο ήταν στα γαλακτοκομικά 6,1%, όταν το 2023 η αύξηση στην κατανάλωση ήταν μόλις 3,3%.

Η άνοδος αυτή συνδέεται σαφέστατα με το γεγονός ότι η τιμή ανά τεμάχιο εμφανίζεται μειωμένη κατά -2,1% σε σχέση με το 2023, αποτελώντας μάλιστα την κατηγορία που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των υπολοίπων στα τρόφιμα.

Ωστόσο εάν δει κάποιος πέρα από τη μεγάλη εικόνα, διαπιστώνει ότι η συνολική ενίσχυση της κατηγορίας των γαλακτοκομικών πέρυσι –εν μέρει και εφέτος κατά το πρώτο δίμηνο– οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις θετικές επιδόσεις των τυροκομικών προϊόντων και των γιαουρτιών, αφού ο όγκος πωλήσεων στο γάλα υποχώρησε σημαντικά παρά τη μείωση στις τιμές.

Πιο αναλυτικά, ο όγκος πωλήσεων στο παστεριωμένο γάλα υποχώρησε πέρυσι κατά 2,9% με τις πωλήσεις σε αξία να μειώνονται κατά 4,7%, ενώ στο εβαπορέ η κατανάλωση ήταν πτωτική κατά 4,2% και ο τζίρος κατά 7,3%. Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε το γάλα υψηλής παστερίωσης, που κατέγραψε αύξηση στον όγκο πωλήσεων κατά 1,3% με μείωση στην αξία πωλήσεων στο 3,6%.

Στον αντίποδα, το διάστημα Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2024 η κατανάλωση στο γιαούρτι αυξήθηκε κατά 4,4%, ενώ εξίσου καλά τα πήγαν και τα λευκά τυριά, όπου η φέτα κυριαρχεί, καθώς ο όγκος αυξήθηκε κατά 5,3%.

Πηγή: capital

Exit mobile version