Έφυγε από την ζωή ο Γαρδικιώτης ιατρός και καλλιτέχνης της Δημοτικής μουσικής Σωτήρης Τόγελος

Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών ο γνωστός ιατρός, λαογράφος και δημοτικός τραγουδιστής Σωτήρης Τόγελος.

Δημιουργός του γνωστού βλάχικου τραγουδιού  Μαρουσιάνα”

Βιογραφικό:

Ο Σωτήρης Τόγελος, παιδί του Βασίλη και της Γιαννούλας Τόγελου, γεννήθηκε στο Γαρδίκι Ασπροποτάμου, τελείωσε τη μέση εκπαίδευση στα Τρίκαλα και σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη. Ειδικεύτηκε ως Ω.Ρ.Λ./γος στο ίδιο πανεπιστήμιο και στη Γερμανία.
Λατρεύοντας ιδιαίτερα την παραδοσιακή μουσική, δεν έπαψε να ασχολείται με αυτή και να ερμηνεύει γοητευτικούς σκοπούς με το λαούτο. Ο Σωτήρης Τόγελος, πιστεύει ότι η αυθεντική Ελληνική μουσική, υπήρξε ανέκαθεν η γνησιότερη έκφραση των συναισθημάτων του ανθρώπου.
Έχει καταγράψει και συλλέξει εκατοντάδες δημοτικά τραγούδια, ανέκδοτα και γνωστά. Έχει δισκογραφήσει δύο δίσκους L.P. 33 στροφών με δώδεκα τραγούδια ο καθένας – Μαρουσιάνα και Ξενιτεμένο – καθώς και τις αντίστοιχες κασέτες.
Έχει επίσης κυκλοφορήσει τρία CD, το ένα με 18 τραγούδια κι τα άλλα με 10 τραγούδια χορευτικά και καθιστικά, αντίστοιχα.
Τελευταία κυκλοφόρησε και ένα CD με σόλο λαούτο όπου παίζει ο ίδιος.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική, παίζοντας η τραγουδώντας τραγούδια του τόπου μας. Τοπικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει το έργο του.
Συχνά αρθρογραφεί στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο, παρουσιάζοντας τα δημοτικά τραγούδια και επίσης αρκετά θέματα που αφορούν την παραδοσιακή μουσική.
Η προσφορά του Σωτήρη Τόγελου στο είδος αυτό της μουσικής είναι πολύ σημαντική.
Λειτουργώντας πάντα ανιδιοτελώς, προσπαθεί μέσα από την δουλειά του να συμβάλει στην διατήρηση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής και των δημοτικών τραγουδιών.
Ο Σωτήρης Τόγελος στον πρόλογο του βιβλίου του Παραδοσιακά τραγούδια γράφει…
Τα δημοτικά τραγούδια είναι λιγόστιχα και σφιχτοδεμένα, υμνούν τη συμπεριφορά, το χαρακτήρα, τη λεβεντιά, τα βάσανα της ζωής και πολλά άλλα συναισθήματα. Είναι το ύψιστο καλλιτεχνικό δημιούργημα του ανώνυμου Ελληνικού λαού
Μας ήρθε η άνοιξη πικρή
το καλοκαίρι μαύρο,
μας ήρθε κι ο χινόπωρος
πικροφαρμακωμένος !!
Ο Σωτήρης Τόγελος, έχει συνδέσει το όνομα του με το παραδοσιακό τραγούδι – Μαρουσιάνα
Πέντε μήνους έξι αδράχτια
πότε τα ΄γνεσες Μαρουσιάνα μ΄
κι άλλους πέντε δυο κουβάρια
πότε τάμασες, Μαρουσιάνα μ΄
Το τραγούδι αυτό – λέει ο Σωτήρης – το έμαθα από τους προγόνους μου, τον πατέρα μου και τον παππού μου που το τραγουδούσαν χωρίς μουσικά όργανα στο Γαρδίκι.
Ο Σωτήρης Τόγελος, έχει τιμηθεί από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του Γαρδικίου, από τις δημοτικές αρχές της πόλης των Τρικάλων και του χωριού μας. Είναι άξιο τέκνο του Γαρδικίου που αγαπά και το διαφημίζει παντού.
Αγαπητέ Σωτήρη σε ευχαριστώ πολύ που με τιμάς με τη φιλία σου !
Σωτήρης Ε. Κάκιας
Προηγούμενο άρθροΤρίκαλα: Λιτανεία για την κεντρική πλατεία και την αποκατάσταση των ζημιών στα ορεινά του νομού;
Επόμενο άρθροΜυστηριώδης πνευμονία από την Κίνα σαρώνει την Ευρώπη-Αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά