«Αλλάζω συσκευή» Ακόμη 140.000 vouchers. ‘Ερχεται πρόγραμμα και για επιχειρήσεις

Χιλιάδες ακόμη πολίτες αναμένεται να καταστούν δικαιούχοι του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή», το οποίο προσφέρει vouchers για την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 140.000 επιπλέον πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν με τα vouchers νέες ηλεκτρικές συσκευές. Πρόκειται για άτομα που είχαν ήδη ακολουθήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα του «Αλλάζω συσκευή» και είχαν χαρακτηριστεί ως «επιλαχόντες». Από αυτή τη δεξαμενή επιλαχόντων θα γίνει και η επιλογή των νέων δικαιούχων του «Αλλάζω συσκευή» -κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται νέα αίτηση.

Η β’ φάση αναμένεται να ξεκινήσει εντός των ημερών, καθώς θα έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος, μετά και την ένταξη των νέων δικαιούχων. Συνολικά οι ωφελούμενοι της α’ φάσης ξεπερνούν τις 230.000 (από τις 151.410 που εντάχθηκαν αρχικά στο πρόγραμμα). Αυτό οφείλεται στο πλεόνασμα που δημιουργήθηκε, από το οποίο και εκδόθηκαν επιταγές για άλλους 80.000 επιλέξιμους στο πρόγραμμα.

Τι συσκευές αντικαθιστούν οι δικαιούχοι

Από τα επίσημα στοιχεία του προγράμματος προκύπτει ότι οι περισσότεροι πολίτες έκαναν αίτηση για αντικατάσταση κλιματιστικού, ενώ ακολουθούν τα ψυγεία και, στην τρίτη θέση, οι καταψύκτες. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 165.712 vouchers για αντικατάσταση κλιματιστικού, 132.547 για ψυγεία και 39.632 για καταψύκτες.

Έρχεται το «Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά μόνο κατοικίες, και όχι επαγγελματικούς χώρους. Έχει ήδη όμως επιβεβαιωθεί ότι ετοιμάζεται ένα νέο «Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ και θα στοχεύει στην αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού με πιο αποδοτικά. Ο Οδηγός του «Αλλάζω συσκευή» για τις επιχειρήσεις θα προδημοσιευτεί τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα θα τρέξει και ένα ειδικό «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις. Από τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ, το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 360 εκατ. και θα εστιάσει στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τουρισμό, υπηρεσίες και ορισμένους κλάδους του δευτερογενούς τομέα. Ο Οδηγός, και σε αυτή την περίπτωση, θα προδημοσιευτεί τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το trikalatroll.gr στο GoogleNews και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.