Αυτούς θα κάνει υπουργούς ο Μητσοτάκης-Οι πρωτοκλασάτοι που μένουν εκτός, οι γυναίκες και οι νέες μεταγραφές

Το στίγμα των προθέσεών του για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο έδωσε για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν οι πολίτες τον εμπιστευθούν εκ νέου για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλησε να… ξεκαθαρίσει στους βουλευτές του τα σχέδιά του-δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το κάνει- ώστε να καταστήσει σαφή την επιδίωξή του για αλλαγές, για ένα άλλο “πρόσωπο” της κυβέρνησης από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι πριν την πρώτη κάλπη. Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη υπενθυμίζουν άλλωστε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε κάνει κανέναν δομικό ανασχηματισμό, και γι’αυτό τώρα ήρθε η ώρα να ανακατέψει την “τράπουλα”, αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος, ώστε να μην υπάρχουν “γκρίνιες” και “παράπονα” μετά τις εκλογές.

Μάλιστα, όταν προ ημερών είχε ερωτηθεί για τα κουστούμια που ράβουν ήδη κάποιοι, ο ίδιος είχε απαντήσει ότι υπάρχουν πολλοί γάμοι και βαφτίσεις μέσα στο καλοκαίρι, “προειδοποιώντας” τους βουλευτές και τους πρώην υπουργούς να μην βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως φαίνεται οτι ο στενός πυρήνας των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη θα παραμείνει ο ίδιος, με την ενίσχυση του Σταύρου Παπασταύρου, στενού συνεργάτη του Αντωνη Σαμαρά. Τις τελευταίες ημέρες έχει ακουστεί η αλλαγή πόστου του Γιώργου Γεραπετρίτη, από την Ηρώδου Αττικού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ή ακόμη και στο υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

Rotation, άρωμα γυναίκας και χωρίς ιδεολογικό πρόσημο

Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει τεχνικές… μπάσκετ, αφού όπως ο ίδιος έχει πει το υπουργικό συμβούλιο θα εχει rotation. Δηλαδή και παιχνίδι και πάγκο. Με δύο λόγια, σε πρώτη φάση όπως φαίνεται, είναι πιθανόν προβεβλημένοι υπουργοί να μην καθίσουν εξ’αρχής σε υπουργικό θώκο, αλλά να μπουν σε υπουργεία αργότερα, σε δεύτερη φάση.

Οι γυναίκες, θα είναι ένα βασικό…συστατικό του υπουργικού συμβουλίου, με έντονη παρουσία, ίσως ακόμη και στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Για αυτό το πόστο ακούστηκε έντονα τελευταία το όνομα της Σοφίας Ζαχαράκη, ενώ το όνομα της Ειρήνης Αγαπηδάκη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας συζητείται έντονα για το υπουργείο Υγείας ή για το υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής. Ενα γυναίκειο όνομα συζητείται ακόμη για την προεδρία της Βουλής ή (τελευταία) για υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ακούει στο όνομα της Νίκης Κεραμέως. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης φέρεται να έχει τον ρόλο συντονιστή σε παραγωγικά υπουργεία αφού θα “τρέξει” το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αν μετακινηθεί ο Χρήστος Σταϊκούρας, πολλοί λένε πως όχι, τότε τη θέση του θα μπορούσε να πάρει ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο Νίκος Παπαθανάσης συζητείται για το Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης για το Υπουργείο Ενέργειας. Αμετακίνητος φέρεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης, πολλοί βλέπουν υπουργό τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Κανείς δεν ειναι ωστόσο στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ένα είναι το μόνο βέβαιο. Οτι η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί πολύ γρήγορα, στις 27 Ιουνίου. Το γέννημα θρέμμα ΝΔ δεν φαίνεται να είναι κάτι που απασχολεί τον Κυριάκο Μητσοτακη για τη στελέχωση της κυβέρνησής του, αφού το ιδεολογικό πρόσημο τού είναι μάλλον αδιάφορο, όπως έχει ήδη φανεί από τους στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι δεν “μεγάλωσαν” μέσα στην Νέα Δημοκρατία.

Ετσι, δεν αποκλείεται να δούμε “πασοκογενείς” βουλευτές ή συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπουργοποιούνται, αφού στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι καλύτεροι, χωρίς ταμπέλα. “Μετά από μία τετραετία και εγώ είμαι πιο έμπειρος και στις επιλογές των προσώπων”, είπε μιλώντας χθες στη διακαναλική συνέντευξή του. “Αισθάνομαι, ότι εφόσον με εμπιστευθει ο ελληνικός λαός, ότι η εντολή που θα μου έχει δώσει είναι να λύσω προβλήματα. Και το χρέος μου- και βάσει του Συντάγματος αυτή είναι η αποκλειστική αρμοδιότητα την οποία ο λαός ουσιαστικά αναθέτει στον Πρωθυπουργό-είναι η επιλογή των καλύτερων προσώπων για να φέρουν εις πέρας το πρόγραμμά μας”.

 

thethoc