Για την ιστορία, το πολιτισμό και τη γλώσσα των Αρμάνων – Βλάχων, μίλησε ο Σ, Μπλέτσας

ια τους Αρμάνους – Βλάχους μίλησε στο 4ο πειραματικό λύκειο Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ και ακτιβιστής για τη διατήρηση της Βλάχικης γλώσσας κ. Σωτήριος Μπλέτσας.
 
Ο Γαρδικώτης αρχιτέκτονας ήταν προσκεκλημένος της διευθύντριας του σχολείου κας Μαριάννας Αποστόλου στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιεί η ομάδα προφορικής ιστορίας του σχολείου, με σκοπό τη δημιουργία ταινίας-ντοκιμαντέρ.
Κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του ήταν ;
H Βλάχικη ή καλύτερα η Αρμάνικη είναι γλώσσα και όχι ιδίωμα, με δικιά της γραφή, γραμματική και συντακτικό, Είναι εξέλιξη της λεγόμενης δημώδους λατινικής.
 
Στην βλάχικη κοινότητα υπήρχε ενδογαμία (στην περίπτωση ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ), δηλαδή παντρευόντουσαν Γαρδικιώτες με Γαρδικιώτισσες, ήταν αμαρτία να πάρεις ξένη ή ξένο και ξένος λογιζόταν και ο/η βλάχος/α από το διπλανό χωριό, την Τζουρτζια . Φανταστείτε λοιπόν όταν εγώ έσκασα μύτη στο Γαρδικι με την Ιταλίδα κοπέλα μου και μετέπειτα γυναίκα μου, τι στίγμα κοινωνικό ήταν για την οικογένεια μου και τι ντροπή ! Γρήγορα όμως ξεπεράστηκαν και ……ζήσαμε εμείς καλά και οι Γαρδικιώτες καλύτερα !!!,
 
Ο κ. Μπλέτσας επίσης απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών, βοηθώντας τους έτσι να έχουν μια σφαιρική άποψη για τη Αρμάνκη – Βλάχικη ιστορία και πολιτισμό.