Δεν παραιτείται ο “επιτυχημένος”-Μόνο 1% από τα 1,7δις ευρώ, έχει απορροφήσει του Υπουργείο του

Αμυντικό ανάχωμα έστησε ο Βασίλης Κικίλιας με την συνέντευξή του χθες στο δελτίο ειδήσεων του Αντέννα, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ενώ παράλληλα ετοιμάζει την επόμενη ημέρα της Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στην πρόληψη.

Αν και η… τύχη του είναι στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είπε ο ίδιος (σ.σ. “Ο Πρωθυπουργός αποφασίζει για την σύνθεση της κυβέρνησης”, είπε χαρακτηριστικά) εμφανίστηκε δέκα… σκάλες πιο κάτω στην κριτική ή την αυτοκριτική του σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη -πρόσφατα στον Εβρο- για τυχόν λάθη και αδυναμίες στην αντιμετώπιση του Daniel, υπερασπιζόμενος το έργο της Πολιτικής Προστασίας στην διαχείριση της κρίσης και χωρίς να παραλείψει να αναφέρει ότι ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου μόλις 2,5 μήνες πριν από την καταστροφική κακοκαιρία.

Οι κατά τον Κικίλια ευθύνες

Λίγες ώρες μετά το “όλοι αξιολογούνται” του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη και το μπαράζ κριτικής που δέχεται για τους χειρισμούς τις πρώτες ώρες της κακοκαιρίας, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας άφησε σαφείς αιχμές κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας, υποστηρίζοντας ότι δεν έλαβε καμία απάντηση στις προειδοποιητικές επιστολές που έστειλε η Πολιτική Προστασία την 1η Σεπτεμβρίου για το σφοδρό καιρικό φαινόμενο, ενώ αποδέκτης βολών έγινε και η Περιφέρεια, και συγκεκριμένα ο Κώστας Αγοραστός (σ.σ. τον οποίο η κυβέρνηση στηρίζει για τις επικείμενες εκλογές) καθώς όπως είπε, αν και έγιναν αντιπλημμυρικά έργα “μένει να δούμε αν δαπανήθηκαν τα κονδύλια με χρηστό τρόπο”.

Ευθεία ήταν η βολή του και προς τον προκάτοχό του Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος, όπως είπε απορρόφησε μόλις το 1% από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την Πολιτική Προστασία, ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Στην ίδια συνέντευξη, εμφάνισε το υπουργείο “άμοιρο” ευθυνών για τα έργα καθαρισμού των ρεμάτων, τα όμβρια ύδατα κλπ, τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων, όπως ανέφερε.

Στον αντίποδα, για τον υπουργό ήταν άριστη η συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, τον οποίο μάλιστα ο κ. Κικίλιας ανέφερε δύο φορές, υποστηρίζοντας ότι δεν καθυστέρησαν να συνδράμουν την Πολιτική Προστασία αμέσως μόλις ζητήθηκε η βοήθεια, απαντώντας στην κριτική που δέχεται η Πολιτική Προστασία -δηλαδή ο ίδιος- ότι ήταν εκείνη που καθυστέρησε να ζητήσει την συνδρομή του Στρατού, ήδη από την Τετάρτη το βράδυ, όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις δήλωσαν έτοιμες. ( σ.σ. όπως έχει ήδη πει σε δήλωση του ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας).