Δεύτερη σε μέγεθος η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας – Τα σενάρια για το μέλλον

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες κάνει σε σχετικό του άρθρο το powergame.gr, περιγράφοντας διεξοδικά τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των έξη Συνεταιριστικών πιστωτικών ιδρυμάτων, με την Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας να αποτελεί βάση των επίσημων στοιχείων της ΤτΕ, τη δεύτερη σε μέγεθος στη χώρα.
Το άρθρο έχει ως εξής :
Ήταν 28 Ιουνίου του 2020, που η Παγκρήτια Τράπεζα, με απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης, άφηνε για πάντα την «οικογένεια» των συνεταιριστικών τραπεζών της χώρας και έμπαινε με αλλαγή του καταστατικού της, στον χώρο των Ανωνύμων Εταιριών.

Αυτή η αλλαγή που αποτελεί απόρροια του νέου θεσμικού πλαισίου για τις συνεταιριστικές, δημιούργησε τα θεμέλια για το σημερινό προφίλ της Παγκρήτιας, η οποία στο πλαίσιο της δυναμικής της ανάπτυξης, μπορεί να απορροφήσει ενδεχομένως και άλλες μικρότερες συνεταιριστικές.

Ήδη, έχει υπογραφεί συμφωνία εξαγοράς και συγχώνευσης με την Τράπεζα Χανίων, που θα λάβει «σάρκα και οστά» μετά την επιτυχή και πολύ πρόσφατη ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Μαζί βέβαια με τις εργασίες του Καταστήματος της HSBC στην Ελλάδα.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, το powergame.gr παρουσιάζει το προφίλ των έξι συνεταιριστικών τραπεζών που λειτουργούν σήμερα στην ελληνική αγορά (Χανίων, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Καρδίτσας και Ολύμπου), μερικές εκ των οποίων αποτελούν «παράδειγμα προς μίμηση» ειδικά σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Τα δύο βασικά σενάρια για τις συνεταιριστικές και η θέση της ΤτΕ

Στο σημερινό περιβάλλον, που είναι εμφανής η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, οι συνεταιριστικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις.

Οι αποφάσεις για το μέλλον τους εναπόκειται στα business plans και τη στρατηγική του κάθε ομίλου. Οι επιλογές όμως είναι συγκεκριμένες και αφορούν δύο σενάρια:

  • επέκταση δραστηριοτήτων σε μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή και περιφέρεια ή και ακόμη ευρύτερα, σε πανελλαδική έκταση
  • συνένωση δυνάμεων με άλλες συνεταιριστικές μεταξύ τους, με πιθανές συγχωνεύσεις.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος στο powergame.gr, «το πλαίσιο υπάρχει και εφόσον οι συνεταιριστικές τηρούν τις προϋποθέσεις του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου, μπορούν να λάβουν τις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον τους.

Να εξετάσουν αν έχει νόημα να επεκταθούν εκτός της γεωγραφικής περιοχής στην οποία ήδη έχουν παρουσία ή να επεκταθούν πανελλαδικά. Ή και να  συγχωνευθούν. Όλες οι ενέργειες που εντάσσονται σε αυτά τα πλαίσια ενισχύουν τον κλάδο και τις προοπτικές του για την επόμενη μέρα. Και βεβαίως οι αποφάσεις είναι υπόθεση της κάθε μία Τράπεζας ξεχωριστά».

Ποιές είναι σήμερα οι 6 συνεταιριστικές – Οι προκλήσεις και τα ανοιχτά μέτωπα

Κατά σειρά μεγέθους ενεργητικού και με βάση τα στοιχεία 30/6/2022 δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά οι εξής έξι συνεταιριστικές :

-Τράπεζα Χανίων με ενεργητικό 694 εκατ. ευρώ

-Τράπεζα Θεσσαλίας με ενεργητικό 301 εκατ. ευρώ
-Τράπεζα Ηπείρου με ενεργητικό 299 εκατ. ευρ
-Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας με  249 εκατ. ευρώ

-Τράπεζα Καρδίτσας με ενεργητικό 190 εκατ. ευρώ

-Τράπεζα Όλυμπος  με ενεργητικό 88 εκατ. ευρώ.

ποσά σε € εκατ στις 30.6.2022 Ενεργητικό % επί του συνόλου Δάνεια
(μετά προβλέψεων)
% επί του συνόλου Καταθέσεις % επί του συνόλου
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΝ.Π.Ε. 693.9 38% 358.9 30% 615.6 39%
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΥΝ.Π.Ε. 301.5 17% 241.9 20% 264.4 17%
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΥΝ.ΠΕ. 298.8 16% 228.3 19% 260.4 17%
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΥΝ.Π.Ε. 249.3 14% 208.9 17% 189.5 12%
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΝ.Π.Ε. 189.7 10% 115.5 10% 163.6 10%
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ ΣΥΝ.Π.Ε. 88.2 5% 59.9 5% 81.2 5%
Σύνολο 1,821 1,213 1,575

Λίγα μόλις χρόνια πριν, οι Συνεταιριστικές ήταν πάνω από δέκα. Η μεν Παγκρήτια μετασχηματίστηκε σε Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρία. Άλλες τρεις, οι Λαμίας , Ευβοίας και η Πελοποννήσου, ακολούθησαν τον δρόμο της εκκαθάρισης. Η Τράπεζα Σερρών συγχωνεύθηκε με την Τράπεζα Πιερίας και αποτελούν σήμερα την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως επίσης, η Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας που συγχωνεύθηκε με την πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου.

Από αυτές τις έξι  που έχουν παραμείνει, η μεν Χανίων ήδη αποτελεί την «πολύφερνη νύφη» για την Παγκρήτια, με την οποία αναμένεται να «συγκατοικήσει» τώρα που μπήκαν και τα 100 εκατ. ευρώ στην τελευταία, στο πλαίσιο πάντα της μεταξύ τους συμφωνίας για συγχώνευση.

Η Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα του κεφαλαιακού της ελλείμματος, ύψους 10 εκατ. ευρώ, όσο πιο άμεσα γίνεται, διαφορετικά πριν το τέλος του χρόνου, θα πάει σε εκκαθάριση. Οι οδηγίες του Επόπτη, της Τράπεζας της Ελλάδος, προς την κατεύθυνση αυτή είναι σαφείς. Είναι το ελάχιστο κεφάλαιο που θα πρέπει να καλύψει.
Το πολύ θετικό νέο είναι ότι ήδη έχουν ενδιαφερθεί επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Τράπεζας ( η ομάδα Μπάκου- Καϋμενάκη- Εξάρχου) οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη καταθέσει letter of interest στην Τράπεζα Ελλάδος και μένει να επιβεβαιώσουν προσεχώς το ενδιαφέρον τους, με δεσμευτική αυτή τη φορά , προσφορά. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο μήνα.

Όλα δείχνουν ότι ο κλάδος των συνεταιριστικών τραπεζών μετασχηματίζεται γοργά και είναι προ των πυλών νέων κινήσεων που θα αλλάξουν περαιτέρω την σημερινή εικόνα του κλάδου.

Στον πίνακα που παρατίθεται παρακάτω υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για τις χορηγήσεις, τις καταθέσεις και τα αντίστοιχα μερίδιά τους στις επιμέρους αγορές.

Οι όροι λειτουργίας και τα απαιτούμενα κεφάλαια – Πότε είναι 10 εκατ. και πότε 18 εκατ

Είναι διαφορετικό το ελάχιστο κεφάλαια που υποχρεώνεται να έχει κάθε Συνεταιριστική τράπεζα. Κυμαίνεται από 10 εκατ. ευρώ έως 18 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το που βρίσκεται η έδρα της κάθε μίας. Έχει σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό. Ειδικότερα, βάσει της  ΠΕΕ 201/1.3.2022 καθορίστηκαν τα ακόλουθα ελάχιστα όρια κεφαλαίου:

  1. Το απαιτούμενο ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος στην Ελλάδα με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας ορίζεται σε ευρώ δεκαοκτώ εκατομμύρια (€ 18.000.000,00).
  1. Το απαιτούμενο ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος στην Ελλάδα με τη μορφή πιστωτικού συνεταιρισμού του ν.1667/1986, ορίζεται με κριτήριο την περιοχή εγκατάστασής του, ως εξής:

α) Ευρώ δέκα εκατομμύρια (€ 10.000.000,00) για πιστωτικούς συνεταιρισμούς που έχουν εγκατάσταση αποκλειστικά στην περιφέρεια στην οποία ανήκει γεωγραφικά η έδρα τους με την επιφύλαξη των προβλεπόμενων στην περ. β της παρούσας παραγράφου

β) Ευρώ δεκαοκτώ εκατομμύρια (€ 18.000.000,00) για πιστωτικούς συνεταιρισμούς που έχουν εγκατάσταση στην περιφέρεια Αττικής, στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε περισσότερες της μίας περιφέρειες ή/και στο εξωτερικό.