Δημοσκόπηση: Στο 6,9% την πρώτη και 8% την δεύτερη Κυριακή, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Κατάρρευση ΠΑΣΟΚ

Στις 6,9 μονάδες καταγράφει τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων η δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της POLITIC.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το κόμμα της ΝΔ διατηρεί την πρωτιά, με τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο να μειώνει τη διαφορά στο 6,9% από το 7,3% που είχε διαμορφωθεί τον προηγούμενο μήνα.

Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου

ΝΔ 32,3% (από 32,4%)
ΣΥΡΙΖΑ 25,4% (από 25,1%)
ΠΑΣΟΚ 10,2% (από 10,9%)
ΚΚΕ 6,1% (από 6,5%)
Ελληνική Λύση 4,8% (από 5%)
Μέρα25 3,5% (από 3%)
Εθνική Δημιουργία 1,5% (από 1,6%)
Έλληνες για την Πατρίδα 1,3% (από 1,2%)
Αναποφάσιστοι 8,1% (από 7,9%)

Τάση παγίωσης του δικομματισμού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης που δείχνουν μια τάση παγίωσης του ανταγωνισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και χρειαστεί και δεύτερος γύρος βουλευτικών εκλογών.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών το άθροισμα της δύναμης των δύο μεγάλων κομμάτων αυξάνεται καθώς περισσότεροι ψηφοφόροι συσπειρώνονται προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ τη δεύτερη Κυριακή καταγράφει ποσοστό 34,7% έναντι 32,3% του πρώτου γύρου και αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 26,7% από το 25,4% του πρώτου γύρου. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πέφτει στο 8,2%, ενώ το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη μένει εκτός βουλής.

Μικρές οι απώλειες για τη ΝΔ λόγω των παρακολουθήσεων

Το θέμα των παρακολουθήσεων εμφανίζεται ως ένα ζήτημα με σημαντική θεσμική σημασία, χωρίς όμως να έχει την ανάλογη βαρύτητα στη διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης των πολιτών.

Συγκεκριμένα, σχεδόν το 85% των ερωτηθέντων απαντά πως το θέμα των υποκλοπών δεν τους έχει επηρεάσει στο ποιο κόμμα θα ψηφίσει. Αντίθετα, μόλις το 12,7% δηλώνει πως θα ψήφιζε ΝΔ αλλά τώρα εξαιτίας των υποκλοπών, θα ψηφίσει κάτι άλλο.

Σταθερά υψηλή είναι η καταλληλότητα για πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς προηγείται με 47%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 31%. Και οι δύο καταγράφουν απώλεια μία μονάδα.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, αφού το 47,3% έχει θετική/μάλλον θετική άποψη (από το 44% της προηγούμενης μέτρησης), ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται περισσότερο ενισχυμένος (31,9%) σε σύγκριση με τη μέτρηση του προηγούμενου μήνα (26,7%) και βρίσκεται στη δεύτερη θέση δημοφιλίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 31,7% των θετικών ψήφων (από 32,4%) ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι σταθερός στο 27,6%. Ακολουθούν ο Γιάνης Βαρουφάκης με 25,3% (από 22,1%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 10,5% (από 11,2%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κυβερνών κόμμα φαίνεται να είναι το πιο ικανό ώστε να διαχειριστεί όλα τα θέματα της χώρας, καθώς καταγράφει σχεδόν σε όλα, διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, άξιο επισήμανσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (28,9%) εμφανίζεται καταλληλότερος στο να διαχειριστεί ζητήματα διαφάνειας σε σχέση με τη ΝΔ (26,1%), αν και το ποσοστό της απάντησης «κανένα από τα δύο κόμματα» (32,2%) υπερέχει των δύο μεγάλων κομμάτων.

Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πείσει τους πολίτες για την πολιτική που ασκούν σχετικά με το θέμα των υποκλοπών.

 

 

Πηγή:iefimerida