Εισηγήσεις σε Μητσοτάκη για εκλογές 21 Μαΐου και 2 Ιουλίου

Ενώπιον ενός διαφορετικού -και πολιτικά- τοπίου βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί επιστρατεύοντας άμεσες και πειστικές απαντήσεις στο επιχειρησιακό σκέλος την ασύλληπτη εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Στο παρά πέντε της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης το Μέγαρο Μαξίμου εισέρχεται σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα αποτυπωθεί στην κάλπη το πάνδημο αίτημα «ποτέ ξανά» και πώς θα «εκβάλουν» πολιτικά ο βουβός πόνος και η οργή, που έχουν κυριεύσει τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Η κυβέρνηση είναι πλέον αντιμέτωπη με αυτό που περιέγραφε ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο τι είναι αυτό που φοβούνται οι κυβερνήσεις και απάντησε αφοπλιστικά «τα γεγονότα, καλό μου παιδί, τα γεγονότα».

Όποιος γνωρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξέρει ότι ο πρωθυπουργός δεν κινείται στα τυφλά. Υπολογίζει τα δεδομένα, ιεραρχεί τις προτεραιότητες, διαβάζει το πολιτικό περιβάλλον και οργανώνει μεθοδικά τις επόμενες κινήσεις του. Η απουσία προσώρας κρίσιμων πολιτικών και μη δεδομένων για το ουσιωδώς διαφορετικό τοπίο στη χώρα απαγορεύει για τα επόμενα 24ωρα τουλάχιστον τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τις εκλογές.

Ο χρόνος πάντως δεν φαίνεται στην προκειμένη περίπτωση να είναι σύμμαχος της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί εάν προκρινόταν θεωρητικά το σενάριο της 9ης Απριλίου, οι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου, σενάριο που, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, συναντά πλέον αντικειμενικές δυσκολίες.

Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι ενδεχόμενες εκλογές στις 9 Απριλίοθ, σε χρόνο πολύ κοντά στην εθνική τραγωδία, θα μετέβαλλε ουσιωδώς και σε επίπεδο ύφους την προεκλογική περίοδο, κάνοντας λόγο για μία βουβή καμπάνια, χωρίς εκδηλώσεις και συνθήματα. Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν πως το σενάριο της 23ης Απριλίου αποδεικνύεται μάλλον προβληματικό, καθώς λόγω Πάσχα τις δύο τελευταίες εβδομάδες δεν θα διεξαχθεί κατ’ ουσία προεκλογική περίοδος.

Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που σημειώνουν ότι αφενός η ανάγκη εκτόνωσης της απόλυτα κατανοητής θλίψης και του θυμού, που κυριαρχούν, και αφετέρου η πεποίθηση ότι πρέπει να μεσολαβήσει χρόνος ώστε να καταστούν αποτελεσματικές και να αφομοιωθούν οι πρωτοβουλίες, που πρόκειται να αναλάβει η κυβέρνηση, χαρίζουν «πόντους» στο σενάριο της διενέργειας εκλογών τον Μάιο, με επικρατέστερο το σενάριο της 21ης Μαΐου, με τις επαναληπτικές εκλογές να προσδιορίζονται για τις 2 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, όπως μεταδίδουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση για την τελική μορφοποίηση των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων θα ξεκινήσει από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Η τραγωδία των Τεμπών μπορεί να συνιστά βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση, ωστόσο, η ατζέντα Μητσοτάκη με το αίτημα άμεσης θεραπείας των πολλών παθογενειών της όλης κρατικής δομής δεν αλλάζει. Και με αυτό το αίτημα θα κατέβει η ΝΔ στις εκλογές. Ζητώντας εντολή νέας τετραετίας με άμεση προτεραιότητα το χτίσιμο ενός κράτους που δεν θα ταλαιπωρεί αλλά θα υπηρετεί τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών.

 

πληροφορίες: Απογευματινή