Ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου, με τροποποίηση του DNA

Ελπίδες στη μάχη που δίνει η επιστημονική κοινότητα με τον καρκίνο δίνει μελέτη η οποία έδειξε ότι ασθενείς για τους οποίους δεν υπήρχε θεραπεία κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο «εχθρό» με την αναμόρφωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Στην πειραματική μελέτη που έχει χαρακτηριστεί ως «άλμα προς τα εμπρός» και «δυναμική» εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας συμμετείχαν 16 ασθενείς για τους οποίους αναπτύχθηκε μια προσωποποιημένη θεραπεία η οποία έβαζε στο στόχαστρο τα αδύναμα σημεία των όγκων που είχαν διαγνωστεί.

Η τεχνική αυτή επικεντρώνεται στα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα κύτταρα, δηλαδή, που «περιπολούν» στο σώμα και «επιθεωρούν» άλλα κύτταρα για προβλήματα.

Τα συγκεκριμένα κύτταρα χρησιμοποιούν πρωτεΐνες-υποδοχείς για να ανιχνεύσουν σημάδια μόλυνσης ή κύτταρα που έχουν εξελιχθεί σε καρκινικά.

Δεδομένου, όμως, ότι αρκετές φορές οι καρκίνοι μπορεί να «κρυφτούν» από τα Τ-κύτταρα, η συγκεκριμένη θεραπεία στοχεύει στην ενίσχυση των επιπέδων αναγνωρισιμότητας των καρκινικών κυττάρων, εξ ου και είναι προσωποιημένη για κάθε ασθενή καθώς κάθε καρκινικός όγκος είναι μοναδικός.

Σύμφωνα με το BBC η εν λόγω θεραπεία εξελίσσεται ως εξής:

– Οι ερευνητές εξετάζουν το αίμα του ασθενή για σπάνια Τ-κύτταρα που έχουν ήδη υποδοχείς για να ανιχνεύουν καρκίνους
– Στη συνέχεια «καλλιεργούν» αλλά Τ-κύτταρα που δεν μπορούν να εντοπίσουν καρκινικά κύτταρα και τα ανασχεδιάζουν

– Οι αρχικοί υποδοχείς τους που εντόπιζαν μολύνσεις ή άλλα προβλήματα αντικαθίστανται με αυτούς των Τ-κυττάρων που είναι αποδοτικότερα στην ανίχνευση καρκινικών κυττάρων.

– Τελικά τα ανασχεδιασμένα Τ-κύτταρα τοποθετούνται ξανά στον ασθενή για να αναζητήσουν τον όγκο.

Ο ανασχεδιασμός του συγκεκριμένου τύπου κυττάρων σε τέτοια που να μπορούν να «κυνηγήσουν» τον καρκίνο απαιτεί σημαντική γενετική αναμόρωση ώστε να αφαιρεθούν οι γενετικές «οδηγίες» για την ανάπτυξη παλαιών υποδοχέων και να αντικατασταθούν από τις νέες. Όλο αυτό έγινε εφικτό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας Crispr που λειτουργεί σαν μοριακό «ψαλίδι» επιτρέποντας στους επιστήμονες να μετατρέψουν με εύκολο τρόπο το DNA. Σημειώνεται, δε, ότι οι ερευνητές που ανέπτυξαν την συγκεκριμένη τεχνολογία κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2020.

Στην μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με καρκίνους στο έντερο, το στήθος και τον πνεύμονα που δεν είχαν ανταποκριθεί σε προηγούμενες θεραπείες και αυτό που έδειξε είναι ότι τα ανασχεδιασμένα κύτταρα βρήκαν τον δρόμο τους μέχρι τον όγκο που στόχευαν.

Όπως ανακοινώθηκε η κατάσταση με τον καρκίνο επιδεινώθηκε για 11 από τους ασθενείς αλλά σταθεροποιήθηκε στους υπόλοιπους πέντε και γι’ αυτό θα απαιτηθούν μεγαλύτερης κλίμακας έρευνα για να καταλήξουν οι ερευνητές στο ποια είναι η κατάλληλη δόση «παρέμβασης» και πόσο αποτελεσματική είναι αυτή.

«Αποτελεί ένα άλμα προς τα εμπρός για την ανάπτυξη προσωποιημένης θεραπείας για τον καρκίνο» δήλωσε ο Άντονι Ρίμπας, ο ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε συνάντηση της Society for Immunotherapy of Cancer και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.

Πηγές: BBC και Πρώτο θέμα