Εξαφανίστηκαν κεφάλαια πελατών 1 δισ. δολαρίων από το κρυπτονόμισμα FTX

Τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια από κεφάλαια πελατών εξαφανίστηκαν από το κρυπτονόμισμα FTX, που κατέρρευσε, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (12/11).

Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, μετέφερε κρυφά κεφάλαια πελατών ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το FTX στην εταιρεία συναλλαγών Alameda Research του ιδίου, όπως δήλωσαν δύο άτομα με γνώση του θέματος στο Reuters.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του συνολικού ποσού έχει έκτοτε εξαφανιστεί, είπαν. Μια πηγή ανέφερε ότι το ποσό που λείπει ανέρχεται σε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η άλλη είπε ότι το εν λόγω πόσο ήταν μεταξύ 1 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως, ενώ είναι γνωστό ότι το FTX μετέφερε κεφάλαια πελατών στην Alameda Research, τα χαμένα κεφάλαια αναφέρονται εδώ για πρώτη φορά.

Η οικονομική τρύπα αποκαλύφθηκε σε αρχεία που μοιράστηκε ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ με άλλα ανώτερα στελέχη, την περασμένη Κυριακή (06/11), σύμφωνα με τις δύο πηγές. Τα αρχεία παρείχαν έναν ενημερωμένο απολογισμό της κατάστασης εκείνη τη στιγμή, είπαν. Μάλιστα, και οι δύο πηγές κατείχαν ανώτερες θέσεις στην FTX μέχρι αυτή την εβδομάδα και δήλωσαν ότι ενημερώνονταν για τα οικονομικά της εταιρείας από κορυφαία στελέχη.

Τι έγινε στη συνάντηση της περασμένης Κυριακής

Πάντως, την περασμένη Κυριακή (06/11), ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ πραγματοποίησε συνάντηση με διάφορα στελέχη στο Νασάου, για να υπολογίσει πόση εξωτερική χρηματοδότηση χρειαζόταν για να καλύψει το έλλειμμα της FTX, δήλωσαν οι δύο άνθρωποι με γνώση των οικονομικών της FTX. Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, με τη σειρά του, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ έδειξε διάφορα λογιστικά έγγραφα στους επικεφαλής των ρυθμιστικών και νομικών ομάδων της εταιρείας, τα οποία αποκάλυπταν ότι η FTX είχε μεταφέρει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών από την FTX στην Alameda, όπως είπαν οι πηγές. Τα λογιστικά έγγραφα παρουσίαζαν πόσα χρήματα δάνεισε η FTX στην Alameda και για ποιο λόγο χρησιμοποιήθηκαν, πρόσθεσαν τα δύο άτομα με γνώση του θέματος.

Τα έγγραφα, με άλλα λόγια, έδειχναν ότι μεταξύ 1 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αυτά τα κεφάλαια δεν είχαν καταγραφεί στα περιουσιακά στοιχεία της Alameda, όπως είπαν οι πηγές. Τα λογιστικά έγγραφα δεν έδειχναν πού μεταφέρθηκαν αυτά τα χρήματα και οι πηγές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τι απέγιναν.

Σε μια μεταγενέστερη εξέταση, οι νομικές και οικονομικές ομάδες της FTX έμαθαν, επίσης, ότι ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ εφάρμοσε αυτό που οι δύο άνθρωποι χαρακτήρισαν ως «κερκόπορτα» στο λογιστικό σύστημα της FTX, το οποίο είχε κατασκευαστεί με τη χρήση λογισμικού κατά παραγγελία.

Αναλυτικά, τα δύο άτομα με γνώση του θέματος είπαν ότι η εν λόγω «κερκόπορτα» επέτρεπε στον Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ να εκτελεί εντολές που θα μπορούσαν να μεταβάλλουν τα οικονομικά αρχεία της εταιρείας χωρίς να ειδοποιούν άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών ελεγκτών. Αυτό το σύστημα, δηλαδή, σήμαινε ότι η μετακίνηση των κεφαλαίων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Alameda δεν σήμανε [οικονομικό/λογιστικό] συναγερμό στην FTX, όπως τονίστηκε.

Χρεοκόπησε το FTX

Η εταιρεία του κρυπτονομίσματος FTX, με έδρα τις Μπαχάμες, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης την Παρασκευή (11/11), μετά το κύμα αναλήψεων που έκαναν οι πελάτες της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Μια συμφωνία διάσωσης με το αντίπαλο ανταλλακτήριο του Binance έπεσε στο κενό, επισπεύδοντας την κατάρρευση του FTX.

Σε μηνύματα προς το Reuters, ο Bankman-Fried δήλωσε: «Δεν κάναμε κρυφή μεταφορά. Είχαμε συγκεχυμένη εσωτερική σήμανση και την παρερμηνεύσαμε». Ερωτηθείς σχετικά με τα κεφάλαια που λείπουν, ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ έδειξε να μην έχει γνώση του θέματος. Πάντως, τόσο η FTX όσο και η Alameda Research δεν απάντησαν σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.