Επετειακή έκθεση βιβλίου για τη Μικρασιατική καταστροφή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

Γράφει η Διδώ Σωτηρίου για τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922: Ανάθεμα στους αίτιους!

«…τόσα φαρμάκια, τόση συφορά κι εμένα ο νους να γυρίσει θέλει πίσω στα παλιά! Να‘ ταν, λέει, ψέμα όλα όσα περάσαμε και να γυρίζαμε τώρα δα στη γη μας, στους μπαξέδες μας, στα δάση μας με τις καρδερίνες, τις κάργες και τα πετροκοτσύφια, στα περιβολάκια μας με τις μαντζουράνες και τις ανθισμένες κερασιές, στα πανηγύρια μας με τις όμορφες… Αντάρτη του Κιορ Μεμέτ, χαιρέτα μου τη γη όπου μας γέννησε… Ας μη μας κρατάει κάκια που την ποτίσαμε με αίμα… Ανάθεμα στους αίτιους!»

Με την θεματική έκθεση 100 και πλέον τίτλων βιβλίων (εκ των οποίων οι 35 είναι εκδόσεις των τελευταίων δύο χρόνων) τιμά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να γνωρίσουν διάφορες πτυχές αυτής μέσα από γενικές και ειδικές αναλύσεις και προσεγγίσεις από διακεκριμένους και μη συγγραφείς

  • Ιστορικά ντοκουμέντα για τους αρχιτέκτονες του μικρασιατικού ολοκαυτώματος 1912-1922, για την ιστορική διαδρομή έως την καταστροφή, για τις ευθύνες και την ιμπεριαλιστική πλευρά της εκστρατείας, την δίκη των «έξι», την συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Μικρά Ασία και την ανταλλαγή πληθυσμών.
  • Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τηλεγραφήματα το 1921 των ξένων ανταποκριτών για την Μικρασιατική Εκστρατεία και οι αναφορές του τύπου στην Ελλάδα και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία την περίοδο 1800-1923.
  • Εκδόσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σπάνιες εκδόσεις του 1925, έκδοση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την απογραφή των προσφύγων τον Απρίλιο του 1923, φωτογραφικό οδοιπορικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
  • Βιβλία τρικαλινών συγγραφέων όπως του Ευθύμιου Λώλη με τίτλο «Οι πρόσφυγες στα Τρίκαλα» και το νεοεκδοθέν του Θεόδωρου Νημά «Η δράση της Ι Μεραρχίας Θεσσαλίας και των Συνταγμάτων της (4ο ΣΠ, 5ο ΣΠ, 1/38 ΣΕ) κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922)».
  • Τεκμήρια από την έλευση, την παραμονή και την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, μαρτυρίες, μυθιστορήματα, εικονογραφημένες εκδόσεις για παιδιά, κόμικς κ.ά.

Η έκθεση θα λειτουργήσει από την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στον ισόγειο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της.

Το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης είναι

Δευτέρα: 8:00 -14:30

Τρίτη: 8:00 – 20:00

Τετάρτη: 8:00 – 20:00

Πέμπτη: 8:00 – 14:30

Παρασκευή: 8:00 – 20:00

Σάββατο: 8:00 – 14:00

Επικοινωνία στον τηλεφωνικό αριθμό 2431353565 και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου library@trikalacity.gr

Ακολουθήστε το trikalatroll.gr στο GoogleNews και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.