Ερώτηση στη Βουλή του Κ. Βελόπουλου, για φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ελληνόκαστρο Τρικάλων

Ερώτηση με θέμα τις έντονες αντιδράσεις για την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού στο Ελληνόκαστρο Τρικάλων κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κυριάκος Βελόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Η ερώτηση

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων του Ελληνόκαστρου Τρικάλων, σε απόσταση περίπου 150 μέτρων μακριά από τα σπίτια του χωριού τους, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φαραωνικών διαστάσεων χιλιάδων στεμμάτων.

Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι είναι έντονες οι αντιδράσεις τόσο των συγχωριανών τους όσο και των γειτονικών χωριών της ευρύτερης περιοχής των Χασίων, όπως των χωριών Λιόπρασο, Νέα Ζωή, Ρίζωμα, Πλάτανος, Αρδάνι, Λαγκάδια, Ράξα, Βασιλική κλπ., που θα επηρεαστούν άμεσα από τις συνέπειες του συγκεκριμένου έργου.

Θεωρούν οι ως άνω ότι εξαιτίας του έργου θα υποστούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο νερό της περιοχής τους, στα δάση που θα κοπούν, στην πανίδα και τη χλωρίδα, καθώς στη γεωργία και την κτηνοτροφία τους.

Τονίζουν οι ως άνω ότι η περιοχή τους έχει κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος, παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον, δυτικά του χωριού τους εκτείνεται έκταση που χαρακτηρίζεται ως περιοχή «Natura».

Ζητούν οι ως άνω κάτοικοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μην επιτρέψουν την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου προς όφελος της περιοχής τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να μην προχωρήσει η κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού στη περιοχή Ελληνόκαστρου Τρικάλων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ