Κάπα Research: Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές – Στο 41,3% η ΝΔ, 19,5% ο ΣΥΡΙΖΑ, απειλεί με 14,4% το ΠΑΣΟΚ

Μεγαλύτερη διαφορά, της τάξεως των 21,8 μονάδων, δίνει στη ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της Κάπα Research, αμέσως μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

 

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας ανέρχεται στο 41,3%, ενώ αυτό του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 19,5%, με το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει περαιτέρω άνοδο και να “απειλεί” με 14,4%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η δημοσκόπηση βγάζει επτακομματική Βουλή, αφού “Πλεύση Ελευθερίας” και “Νίκη” βρίσκονται άνω του 3%.

ΝΔ: 41,3% (άνοδος 1,5 μονάδα από τις εκλογές του Μαΐου)
ΣΥΡΙΖΑ: 19,5% (πτώση 0,6%)
ΠΑΣΟΚ: 14,4% (άνοδος 2,9%)
ΚΚΕ: 7,2% (από 7,2%)
Ελληνική Λύση: 4,6% (άνοδος 0,1%)
Πλεύση: 3,9%
ΝΙΚΗ: 3,5%
ΜέΡΑ25: 2%
Άλλο κόμμα: 3,7%

ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΕ ΑΝΑΓΩΓΗ
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Ίδια περίπου εικόνα και στην απλή πρόθεση ψήφου για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, όπου και πάλι αποτυπώνεται επτακομματική Βουλή. Η ΝΔ συγκεντρώνει 38,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 18%, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 13,3% ενώ μπαίνουν στη Βουλή “Πλεύση Ελευθερίας” και “ΝΙΚΗ”. Εκτός μένει το ΜέΡΑ25. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 7,8%.

ΝΔ: 38,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 18%
ΠΑΣΟΚ: 13,3%
ΚΚΕ: 6,6%
Ελληνική Λύση 4,2%
ΝΙΚΗ 3,2%
Πλεύση: 3,6%
ΜέΡα25: 1,8%
Άλλο κόμμα: 3,4%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 7,8%

ΠΡΟΘΕΣΗ

Πού οφείλεται η σαρωτική νίκη της ΝΔ

Η μέτρηση της Κάπα Reasearch εστιάζει στο πού οφείλεται η σαρωτική επικράτηση της ΝΔ, σε τι προσβλέπει ο κόσμος από εκείνη, αλλά και τι πρέπει να γίνει στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Από τα αποτέλεσμα της έρευνας προκύπτει πως το συναίσθημα που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου στους πολίτες είναι η ελπίδα, ικανοποίηση,ανακούφιση σε ποσοστό 50%, ενώ ανησυχία, λύπη, θυμό/οργή απαντά το 44%.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Στο ερώτημα “πού οφείλεται η επικράτηση της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές;”, οι ψηφοφόροι απάντησαν σε ποσοστό 35% ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ενώ μεγάλο ποσοστό (43%) συγκεντρώνει και η απάντηση “Η αντιπολίτευση είχε σημαντικές αδυναμίες”.

 

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

 

Ακόμα και η πορεία της χώρας εκτιμήθηκε επί τα βελτίω, μετά τις πρώτες εκλογές. Οι πολίτες θεωρούν πως αυτή θα πάει σίγουρα καλύτερα ή μάλλον καλύτερα σε ποσοστό 50%, μάλλον χειρότερα ή σίγουρα χειρότερα σε ποσοστό 38%.

ΠΟΡΕΙΑ ΧΩΡΑΣ

Στο ερώτημα για την επόμενη ημέρα των δεύτερων εκλογών οι πολίτες απάντησαν πως η ΝΔ πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία σε ποσοστό 56% και ότι σε ποσοστό 28% ότι η ΝΔ θσ πρέπει να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, στις επόμενες εκλογές οι πολίτες απάντησαν πως σε ποσοστό 52% το κόμμα θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ Η ΠΑΣΟΚ

Μετά τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι ψηφοφόροι πιστεύουν σε ποσοστό 46% πως θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα και εκλογής νέου αρχηγού. Ενώ σε ποσοστό 33% υποστηρίζουν πως θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.

ΤΣΙΠΡΑΣ

 

 

thetoc