Μία νέα προτεραιότητα θέτει η ιατρική κοινότητα στη μάχη για την πρόληψη του καρκίνου. Η ανησυχητική αύξηση περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών οδηγεί σε προειδοποιητικό καμπανάκι κινδύνου.
Τα διατροφικά λάθη: Ποια τρόφιμα ενοχοποιούνται
Η αιτία εντοπίζεται, σύμφωνα με νέα έρευνα, στο ότι οι νεότερης ηλικίας ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου παράγουν λιγότερο κιτρικό άλας, το οποίο αν παραγόταν σε επαρκείς ποσότητες θα συνέβαλε ώστε να ανασταλεί η ανάπτυξη του όγκου. Τα δύο τρόφιμα που ενοχοποιούνται είναι το κόκκινο κρέας και η ζάχαρη, βασικά στοιχεία της δυτικής διατροφής, καθώς θεωρείται πλέον βέβαιο ότι μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι σύμφωνα με τα ιατρικά μοντέλα και βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου σε ασθενείς κάτω των 40 ετών αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2030 και προβλέπεται ότι θα είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτων από καρκίνο στους νέους μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από την ερευνητική ομάδα της ογκολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου του Κλίβελαντ, εξέτασε τους μεταβολίτες, οι οποίοι είναι ουσίες που δημιουργούνται στο σώμα όταν διασπάται η τροφή.
Τι είναι το κιτρικό άλας
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ασθενείς κάτω των 50 ετών με καρκίνο του παχέος εντέρου είχαν χαμηλότερα επίπεδα κιτρικού άλατος σε σχέση με ασθενείς παλαιότερων ετών. Το κιτρικό άλας είναι μια ένωση που δημιουργείται όταν το σώμα μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι αναστέλλει την ανάπτυξη νεοπλασιών και την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σε μεγάλη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ μεταξύ των δικαιούχων ιδιωτικής ασφάλισης – πρόκειται για ένα τεράστιο δείγμα 113 εκατομμυρίων ενηλίκων ηλικίας 18 έως 64 ετών – απομονώθηκαν και μελετήθηκαν 5.075 περιπτώσεις ασθενών με πρώιμα συμπτώματα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι σε διάστημα από τρεις μήνες έως 2 χρόνια πριν τη διάγνωση υπήρχαν συμπτώματα που χτυπούν στους γιατρούς “κόκκινο συναγερμό” (στη διεθνή ιατρική ορολογία αποκαλούνται “red flag signs”). Πρόκειται για κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό, διάρροια και σιδηροπενική αναιμία.
Στο 19,3% των ασθενών το πρώτο σύμπτωμα εμφανίστηκε μεταξύ 3 μηνών και 2 ετών πριν από τη διάγνωση (διάμεσο διαγνωστικό διάστημα = 8,7 μήνες) και περίπου το 49,3% είχε το πρώτο σύμπτωμα εντός 3 μηνών από τη διάγνωση (διάμεσο διαγνωστικό διάστημα = μισός μήνας).
Τα ευρήματα της ιατρικής έρευνας παρουσιάζονται στην Επιθεώρηση του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο που εκδίδεται από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Οξφόρδης.