Κατερίνα Παπακώστα : ” Όλοι μαζί μπορούμε να σπάσουμε τη σιωπή και τη συγκάλυψη της παιδικής κακοποίησης”

Ενώπιον του Πρωθυπουργού στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε για το επίκαιρο ζήτημα της εκμετάλλευσης και της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στα πλαίσια του σχετικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, η Τρικαλινή Βουλευτής κα. Κατερίνα Παπακώστα.
 
Τα πιο επίμαχα σημεία της ομιλίας της είναι:

«Είναι παραπάνω από αυτονόητο, ότι η σιωπή για να σπάσει χρειάζεται την σύμπραξη και την αρωγή όλων μας.

Γιατί τα παιδιά, είναι το πολυτιμότερο κοινωνικό μας κεφάλαιο….

Ένα κοινωνικό κεφάλαιο , που το παρόν Εθνικό Σχέδιο Δράσης επιχειρεί ,για πρώτη φορά , με ένα αποφασιστικό συλλογικό βήμα, ώστε να διασφαλίσει την προστασία του.

Προχωράμε λοιπόν, στην κινητοποίηση όλων των θεσμικών και κοινωνικών δυνάμεων ,για την εξάλειψη του φαινομένου και την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών..

Η Βουλευτής συνέχισε την τοποθέτησή της υπογραμμίζοντας, πως αναμφισβήτητα υφίσταται ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης, στον τομέα της πρόληψης.

«Η πρόληψη, η ενημέρωση και η θεσμική θωράκιση είναι αυτή η πολυπαραγοντική ατραπός , που θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο της βίας.

Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο άλλωστε, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, στοχεύει πρώτα από όλα στην δημιουργία ενός ολιστικού , σύγχρονου, συλλογικού, συνεκτικού και φιλικού προς το παιδί πλέγματος προστασίας, αλλά και υποστήριξης στα θύματα και στις οικογένειές τους, αξιοποιώντας αποτελεσματικά όλους τους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, έκανε λόγο για μια εθνική προσπάθεια και ειδικότερα μέσα από την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, τα παιδιά πρωταγωνιστούν και εντάσσονται σε αυτή, ως ενεργά υποκείμενα σε κάθε δράση.

«Μάλιστα αυτό είναι που καθιστά, αυτό το ολιστικό διυπουργικό εγχείρημα, έναν οδηγό για ενημερωμένα και ασφαλή πάνω από όλα παιδιά.

Στην πρωτοβουλία μας αυτή πιστεύουμε ,ότι θα βρούμε πολλούς αρωγούς και συμπαραστάτες, γιατί όλοι Μαζί μπορούμε να σπάσουμε την σιωπή…»