Κερδισμένες οι Τρικαλινές γαλακτοβιομηχανίες, στις μεταγραφές κτηνοτρόφων

«Δες ποιες γαλακτοβιομηχανίες ήταν τα προηγούμενα χρόνια σε διεθνείς εκθέσεις και φέτος δεν έχουν έχουν έρθει στην Sial. Ανάμεσα σε αυτούς που απουσιάζουν θα πρέπει να αναζητήσεις αυτούς που έχουν χάσει κτηνοτρόφους και έχουν μειωμένη εισκόμιση γάλακτος».
Ο βιομήχανος συνομιλητής μας, την προηγούμενη εβδομάδα στην Sial, μπορεί να μην θέλει να δώσει ονόματα όμως «φωτογραφίζει» με τον καλύτερο τρόπο αυτούς που φέρεται να χάνουν στην μάχη για την πρώτη ύλη που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες. «Για να έρθεις εδώ (σ.σ. η Sial είναι η μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων στην Ευρώπη όπου κλείνονται σημαντικές εμπορικές συμφωνίες) θα πρέπει να έχεις εξασφαλισμένη πρώτη ύλη, ώστε να μπορείς να τροφοδοτήσεις πέρα από το υπάρχων πελατολόγιο σου και τους νέους συνεργάτες που θα προκύψουν. Οι εταιρείες που “ζορίζονται” έχουν κάνει ένα βήμα πίσω και απουσιάζουν γιατί δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός πελάτη» τεκμηριώνει την άποψη του.

Γαλακτοβιομηχανίες δύο ταχυτήτων

Η φετινή χρονιά είναι κομβική σύμφωνα με αρκετούς από τους συνομιλητές μας καθώς αναμένεται αναδιανομή της πίτας ανάμεσα στους παίκτες της αγοράς. «Καθώς θα αυξάνεται η αβεβαιότητα όλοι προσπαθούν να καταφύγουν σε κάποιες σταθερές. Οι κτηνοτρόφοι θα στραφούν σε βιομηχανίες οι οποίες τους εμπνέουν εμπιστοσύνη ότι θα πληρώσουν τα συμφωνηθέντα και στην ώρα τους και αντίστοιχα οι εισαγωγείς και οι μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού θα κοιτάξουν να συνεργαστούν με αυτούς που ξέρουν ότι δεν θα τους «κρεμάσουν» είτε σε θέματα ποιότητας είτε σε χρόνους παράδοσης».
Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου στην ελληνική αγορά δημιουργούνται εταιρείες δύο ταχυτήτων σε ότι αφορά την τυροκομία και περισσότερο την παραγωγή φέτας. «Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι είναι επικεντρωμένοι στην ελληνική αγορά είτε με επώνυμα προϊόντα είτε με private label, οι οποίοι έχουν δεχθεί ισχυρό χτύπημα, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση στην χώρα μας και αυτοί που έχουν σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, οι οποίοι δεν έχουν αισθανθεί κάποια πίεση ,καθώς και οι εξαγωγές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές που πωλούν είναι υψηλότερες από ότι στην ελληνική αγορά. Οι πρώτοι ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζουν προβλήματα, καθώς έχουν αρκετό αδιάθετο προϊόν κάτι που το γνωρίζουν και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι πλέον στρέφονται σε άλλες γαλακτοβιομηχανίες».
 
Ελληνικά Γαλακτοκομεία – Στέλιος Σαράντης
Από τους κερδισμένους στον τομέα της εισκόμισης γάλακτος είναι η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας η Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς). Σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Εμπορίας της εταιρείας, Στέλιο Μ. Σαράντη «Το φαινόμενο της κινητικότητας δεν είναι κάτι νέο, μπορεί να είχε σταματήσει για κάποια χρόνια όταν οι τιμές ήταν σε χαμηλά επίπεδα, όμως σήμερα που η ζήτηση σε γάλα είναι αυξημένη έχει επανέλθει.
Εμείς για το 2023 στοχεύουμε σε μία αύξηση της εισκόμισης της τάξης του 8 -10%. Η εταιρεία δεν βγήκε επιθετικά σε επίπεδο τιμής, κινούμαστε στα πλαίσια της αγοράς καθώς οι κτηνοτρόφοι αναγνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο εχέγγυο είναι η σοβαρότητα και η σταθερότητα της εταιρείας και μπορεί να έρθουν σε εμάς ακόμη και με ένα λεπτό λιγότερο από το να πάνε σε κάποια άλλη βιομηχανία που κινείται στα όρια του “γκρι”».
 
Όμηρος – Χρήστος Γιαννίτσης
Με καθαρό εξαγωγικό χαρακτήρα και αυξάνοντας συνεχώς το αποτύπωμα της στις διεθνείς αγορές η Όμηρος ήταν από τις εταιρείες που βγήκαν ιδιαίτερα επιθετικά στην αγορά πρώτης ύλης. Στην συνάντηση που είχαμε στο περίπτερο της εταιρείας στην Sial, ο Χρήστος Γιαννίτσης, μέλος του Δ.Σ. και της οικογένειας που ελέγχει την Όμηρος ανέφερε στο powergame.gr ότι το 2022 δημιουργήθηκαν δύο νέοι υποσταθμοί συγκέντρωσης γάλακτος, ένας στην Λιβαδειά και ένας στην Τρίπολη. «Φέτος αναμένουμε να ξεπεράσουμε σε εισκόμιση γάλακτος τους 40.000 τόνους όταν πέρυσι κινηθήκαμε στους 31-32.000 τόνους.
Η εταιρεία αλλάζει σε ένα μεγάλο βαθμό και την πολιτική της καθώς μειώνει τις συνεργασίες της με εμπόρους και στρέφεται απευθείας σε παραγωγούς και συνεταιρισμούς». Μία σημαντική συμφωνία ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στον Οκτώβριο με τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμού Λιβαδίου Ελασσόνας που αφορά την απόκτηση περίπου 4.000 τόνων πρόβειου γάλακτος έναντι 1,65 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για μία συμφωνία που υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ και έχει διάρκεια έως τον Σεπτέμβριο του 2023.
Πηγή : The Power Game.