Κοινωνική αλληλεγγύη με εξαίρετο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, Ορχηστρών και Χορωδιών στα Τρίκαλα

Στο επίκεντρο ο άνθρωπος, ήταν το βασικό μήνυμα του επιτυχημένου και σημαντικά διήμερου Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, Ορχηστρών και Χορωδιών για την Κοινωνική Αλληλεγγύη που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα.

Το διήμερο 12 και 13 Νοεμβρίου 2022 και με αφορμή τα 125 χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας της ιστορικής Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων, το φεστιβάλ έδωσε έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη. Για τον λόγο αυτόν, οι διοργανωτές, ο Δήμος Τρικκαίων και ο Σύλλογος Φίλων Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων, κάλεσαν τους πολίτες, αντί εισιτηρίου, να προσφέρουν τρόφιμα, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Τρικκαίων και τα συσσίτια του Ι.Ν. της Παναγίας Φανερωμένης

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης και με την υποστήριξη των φιλανθρωπικών σωματείων «Αγία Βαρβάρα» και «Φίλες της Αγάπης».

Συμμετείχαν τα μουσικά σύνολα: Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας, αμιγής ορχήστρα σαξοφώνων του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης Θεσσαλονίκης, κιθαριστικό ντουέτο Αλεξάνδρας Χριστοδήμου και Γιάννη Πετρίδη, Δημοτική Χορωδία Δωματίου Τρικάλων «Αρμονικές Φωνές – Voci Intonate», Χορωδία Σχολής  Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης, Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων, Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα Τρικάλων

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, δίνοντας έμφαση στη σύμπραξη των μυστών της μουσικής για έναν τόσο σημαντικό για την κοινωνία σκοπό, την αλληλεγγύη.

Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, δόθηκε  μεγάλη συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης». Στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας έδωσε έμφαση στη σύμπραξη των μυστών της μουσικής για έναν τόσο σημαντικό για την κοινωνία σκοπό, την αλληλεγγύη.

Τα ιστορικά στοιχεία παρουσίασε ο Οδυσσέας Τράντος, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων, ενώ παρουσίασε η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων κ. Θεοδ. Σαργιώτη. Υπήρξαν δύο εκπλήξεις: το πρώτο καταστατικό της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας, με ιστορία 127 ετών, που παραδόθηκε από τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, στον μαέστρο Δημήτρη Μαντά. Καθώς και το βιβλίο «Ο Βίος και το έργο του Φρειδερίκου Σοπέν» που έγραψε ο Φίλιππος Χριστοδήμος, για πολλά χρόνια πρόεδρος της Φιλαρμονικής, που μαζί με τιμητική πλακέτα παραδόθηκαν στην εκπρόσωπο της οικογένειας, Αλεξάνδρα Χριστοδήμου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν πολλά είδη μουσικής: έντεχνη, Λαϊκή, Τζαζ, παραδοσιακή, σύγχρονη, κλασική μουσική.

Τη δεύτερη ημέρα, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου δόθηκαν  δύο μικρές σε διάρκεια, αλλά μεγάλες σε σημασία συναυλίες: στο Σωφρονιστικό Κατάστημα της πόλης των Τρικάλων και στο Γηροκομείο της Ι.Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, στα Μεγάλα Καλύβια του Δήμου Τρικκαίων.

Στις Φυλακές, μετά την υποδοχή από τη Διευθύντρια κ. Μαρια Λύτσιου παρουσίασε πρόγραμμα η σαξοφωνική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης. Στο δε Γηροκομείο, έπαιξαν  η σαξοφωνική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης και η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων.