Ένα μαντήλι στο οποίο είχε τυλίξει… 27 χρυσές λίρες Αγγλίας έδωσε προχθές το μεσημέρι μια 79χρονη Λαρισαία σε άγνωστο «αστυνομικό» προκειμένου να σώσει την κόρη της από τις διατάξεις του νόμου με αφορμή ένα δήθεν τροχαίο.
Προχθές επίσης άλλη γυναίκα μίσθωσε ταξί από τον Τύρναβο και – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» – μετέβη στον Αγιο Αχίλλιο στη Λάρισα όπου παρέδωσε σε άγνωστο το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου να χειρουργηθεί η «κόρη» της. Η μέθοδος της απάτης με τα υποτιθέμενα ατυχήματα συγγενικών προσώπων βασίζεται στον αιφνιδιασμό και στο σοκ που θα προκαλέσει στα υποψήφια θύματα η σπαρακτική φωνή της «κόρης» που εκλιπαρεί ζητώντας βοήθεια από τη «μητέρα» της προκειμένου να σωθεί. Η συναισθηματική φόρτιση που προκαλεί ο αδίστακτος απατεώνας στην, συνήθως ηλικιωμένη γυναίκα, με δεδομένη μάλιστα την αγάπη των γονέων για τα παιδιά τους, έχει ως αποτέλεσμα το υποψήφιο θύμα να μην μπορεί να διακρίνει πως η γυναικεία φωνή που ακούει στο τηλέφωνο καλώντας σε βοήθεια δεν είναι της κόρης της αλλά της συνεργάτιδας των δραστών.
Παθούσες οι οποίες, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις δεκάδων θυμάτων στα Δικαστήρια της Λάρισας, θα έπαιρναν όρκο ότι η φωνή που άκουσαν στο τηλέφωνο είναι του παιδιού τους. Έτσι οι ηλικιωμένες γυναίκες πείθονται τελικά και καθοδηγούμενες από τους απατεώνες, από τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων τους, ρίχνουν σακούλες με λίρες, χρυσαφικά και δεσμίδες μετρητών με κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά. Στο τηλεφωνικό κέντρο άμεσης βοήθειας («100») της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας αποτελούν πλέον «ρουτίνα» σε καθημερινή βάση οι κλήσεις υποψήφιων θυμάτων, αλλά και θυμάτων που επιβεβαιώνουν τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει η δράση των απατεώνων. Δράση που δικαίως έχει χαχαρακτηριστεί και ως σύγχρονη μάστιγα των ηλικιωμένων ανθρώπων που ακόμη και αν δεν πέφτουν τελικά θύματα, ταράζονται συναισθηματικά από τα τηλεφωνήματα των δραστών στο τηλέφωνο του σπιτιού. Από τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. είναι επίσης γνωστό ότι η δράση των απατεώνων έχει πανελλαδικό χαρακτήρα.
Από την αστυνομική έρευνα είναι επίσης γνωστό πως η εγκληματική ομάδα των απατεώνων έχει δομή και οργάνωση. Οι λεγόμενοι «εισπράκτορες» είναι σχεδόν όλοι τους Βούλγαροι υπήκοοι και είναι αυτοί οι οποίοι πάνε στα σπίτια και συγκεντρώνουν τα χρήματα των θυμάτων. Οι «εισπράκτορες» λόγω της οικονομικής ένδειας στη χώρα τους δέχονται να βρεθούν στην Ελλάδα και αντί τιμήματος να μεταφέρουν τα χρήματα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, από το οποίο συνήθως τρίτος και άγνωστος στον εισπράκτορα θα μεταφέρει τα χρήματα.
Οι «εισπράκτορες» είναι επίσης αυτοί που συλλαμβάνονται, ενώ μέχρι σήμερα και παρά τις διαστάσεις του προβλήματος δεν σημειώνεται καμία πρόοδος, εμφανής τουλάχιστον στη διακρατική συμφωνία μεταξύ των αστυνομικών, Ελλάδας και Βουλγαρίας προκειμένου να εντοπιστούν οι «εγκέφαλοι» της εγκληματικής ομάδας.
Στο μεταξύ, μια ακόμη 73χρονη Λαρισαία έπεσε προχθές θύμα από τον προσποιούμενο ορθοπεδικό γιατρό, ο οποίος την έπεισε ότι η «κόρη» της χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης, με αφορμή κάταγμα στο πόδι (σ.σ. με τις πανάκριβες χρυσές «λάμες», τα μοσχεύματα κλπ). Το αποτέλεσμα ήταν η 73χρονη να τοποθετήσει σε ένα τσαντάκι, το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, μία χρυσή λίρα με κόσμημα λαιμού και ένα χρυσό δαχτυλίδι, τσαντάκι το οποίο πέταξε από τη βεράντα του διαμερίσματος της, σε κάποιον άγνωστο άντρα ο οποίος ανέμενε έξωθεν της πολυκατοικίας.
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Β. Κακάρας)