ΜΕΓΚΟ – Όταν τα Τρίκαλα είχαν βιομηχανική παραγωγή.

Η ΜΕΓΚΟ ήταν μια Ελληνική κατασκευάστρια ελαφρών οχημάτων που είχε έδρα τα Τρίκαλα.

Ξεκίνησε την δραστηριότητα της το 1947 αρχικά με τρίκυκλα ποδήλατα και συνεχίζοντας το 1951 με επαγγελματικά τρίκυκλα που έφεραν μηχανές 50 – 100 cc. Χαρακτηριστικό της ανορθόδοξης σχεδίασης ήταν η οπίσθια μονή ρόδα. Το πρώτο όνομα της εταιρίας ήταν “Νίγκο“, από το όνομα του ιδρυτή της εταιρίας Νίκου Γκοργκόλη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Το 1962 αγοράστηκε μερικώς από την ΜΕΒΕΑ και η εταιρία μετονομάστηκε σε ΜΕΓΚΟ συνδυάζοντας το όνομα ΜΕΒΕΑ και Γκοργκόλης, παράγοντας πιο συμβατικά ελαφρά τρίκυκλα φορτηγά.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Το 1967 η ιδιοκτησία επανήλθε εξολοκλήρου στην οικογένεια Γκοργκόλη, αν και διατηρήθηκε η μάρκα “Μέγκο“. Από τότε η εταιρεία έχει κατασκευάσει μεγάλο αριθμό σκούτερ, μοτοσυκλετών και ελαφρών φορτηγών 50 κυβικών εκατοστών, χρησιμοποιώντας κυρίως μηχανές της ZF Zachs AG, καθώς επίσης και ποδήλατα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μια μοτοσυκλέτα 125 κυβικών εκατοστών παράχθηκε επίσης το 1968. Τα σκούτερ και οι μοτοσυκλέτες με καινοτόμα σχέδια ήταν η σειρά “50S”, τo “EK”, το “Libra”, το “Viva” και το ιδιαίτερα καινοτόμο “GP 50 Carrera”. Τα προϊόντα της ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα, και μέσα στους χρήστες της συγκαταλέγονταν και οι Δημόσιοι Οργανισμοί όπως π.χ. Τα ΕΛΤΑ, η ΕΛΑΣ και ο Ο.Τ.Ε., με μερικές εξαγωγές κυρίως στην Ολλανδία.

Στην πρώτη φωτογραφία μοτοποδήλατο ΜΕΓΚΟ Τρικαλινής κατασκευής το 1971