Μητσοτάκης για πλαφόν: Υιοθετήθηκε η πρότασή μας -Όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν

Υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, σε μια απόφαση «ορόσημο», γράφει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάρτηση προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απόφαση των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για την υιοθέτηση της πρότασης της Ελλάδας για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Στην ανάρτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γράφει:

Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν. Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να οπλιστούν εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.”

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, με την ψήφιση Μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου.

Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, έπειτα από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

iefimerida.gr