Μπορεί ο φυσικός χυμός να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα; – Τι δείχνει νέα έρευνα

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers of Nutrition έβαλε στο επίκεντρο το εάν και πώς οι πολυφαινόλες που περιέχονται στους 100% φυσικούς χυμούς φρούτων μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία φυτικών ενώσεων που συναντώνται σε μεγάλο βαθμό στα φρούτα, τα λαχανικά, τα βότανα, τα μπαχαρικά και τα δημητριακά. Υψηλές ποσότητες πολυφαινολών υπάρχουν επίσης στο τσάι, το κόκκινο κρασί, τη μαύρη σοκολάτα και στον καφέ.

Τα φρούτα και τα λαχανικά όμως παραμένουν οι δύο σημαντικότερες πηγές πρόσληψης πολυφαινολών.

Οι πολυφαινόλες μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής και χρόνιων παθήσεων, όπως είναι ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιαγγειακές ασθένειες

Η “κακή” χοληστερόλη και οι ανθοκυανίνες

Η μελέτη, που συσχέτισε μια σειρά δεδομένων από προηγούμενα άρθρα για να κατανοήσει την επίδραση στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος των πολυφαινολών που εμπεριέχονται σε 100% φυσικούς χυμούς φρούτων, κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές επιδράσεις σε βιοδείκτες καρδιομεταβολικών κινδύνων.

Εντούτοις παρατηρήθηκε οριακή προστατευτική επίδραση των φυσικών χυμών στην μείωση των επιπέδων της λεγόμενης “κακής” χοληστερόλης-LDL σε άτομα που είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να παίζουν ρόλο σε ορισμένες ευεργετικές επιδράσεις που έχουν οι 100% φυσικοί χυμοί φρούτων σε συγκεκριμένα λιπίδια του αίματος.

Οι ανθοκυανίνες ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των φλαβονοειδών και είναι τα κύρια συστατικά στα οποία οφείλεται το έντονο κόκκινο-πορτοκαλί και μπλε-μωβ χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών. Πλούσιες πηγές είναι τα βατόμουρα, οι φράουλες και οι χυμοί τους, οι κόκκινες και μωβ ποικιλίες σταφυλιών, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα και το σαγκουίνι.

Σημειώνεται πάντως πως η κατανάλωση χυμών δεν είναι η καλύτερη επιλογή σε σχέση με την κατανάλωση ενός ολόκληρου φρούτου, λόγω της απώλειας φυτικών ινών και των σακχάρων που περιέχουν.

Οι χυμοί είναι πλούσιοι θερμιδικά, πιο εύπεπτοι από ό,τι ολόκληρο το φρούτο, χάνουν μεγάλο μέρος των διαιτητικών ινών και προσφέρουν μικρότερο αίσθημα κορεσμού. Ως εκ τούτου, μια μερίδα χυμού αντιστοιχεί σε δύο ή και τρεις μερίδες φρούτου, και χρειάζεται μέτρο, προκειμένου η κατανάλωση των χυμών να μην οδηγεί σε υπερβολική ενεργειακή πρόσληψη.

 

 

thetoc