Μπορεί το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Οικονόμου να κρατήσουν την έδρα στα Τρίκαλα; (ΑΝΑΛΥΣΗ)

Η άποψη που εξέφρασε το τρικαλινό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπάτζιος «ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει απολύτως καμία δυνατότητα να κρατήσει την έδρα που απέκτησε με τον Γιώργο Οικονόμου στις εκλογές του Μαΐου» αποτέλεσε αντικείμενο ανάλυσης του trikalatroll.gr για την ακρίβεια του παραπάνω  ισχυρισμού.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα των περασμένων εκλογών, το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές φαίνεται να έχει σιγουρέψει τις 16 έδρες του παρακάτω πίνακα. Πρόκειται για έδρες που απέκτησε από το  Επικρατείας αλλά και από  τις διεδρικές και τριεδρικές  περιφέρειες,  εκεί δηλαδή όπου η κατανομή τους  είναι μονοσήμαντη.

Τις υπόλοιπες έδρες το ΠΑΣΟΚ θα τις αναζητήσει, με τη σειρά που αναφέρονται, στον παρακάτω πίνακα ο οποίος δημιουργήθηκε από τα υπόλοιπα των ψήφων του ΠΑΣΟΚ που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη κατανομή.

Όπως φαίνεται στον παραπάνω  πίνακα, το ΠΑΣΟΚ στα Τρίκαλα για να κρατήσει την έδρα του θα πρέπει να κερδίσει πανελλαδικά 41 έδρες κάτι που σήμερα με βάση τα προηγούμενα αποτελέσματα αλλά και τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Ωστόσο και με το δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις μόνο ασφαλείς  δεν μπορούν να θεωρηθούν, το  trikalatroll.gr  διερεύνησε εκείνες τις  πιθανότητες  που θα επέτρεπαν τη διατήρηση της έδρας του ΠΑΣΟΚ στα Τρίκαλα .

Πότε λοιπόν και με ποιες συνθήκες μπορεί να κρατηθεί η έδρα του ΠΑΣΟΚ με μονοσήμαντο κάτοχο τον Γιώργο Οικονόμου στα Τρίκαλα;

ΠΡΩΤΟΝ

Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να βελτιώσει τη δύναμή του στο νομό Τρικάλων σε απόλυτο αριθμό κατά 400 περίπου ψήφους-κάτι που λόγω και της συμβολής του Γιώργου Οικονόμου μπορεί σχετικά εύκολα να επιτευχθεί – έτσι ώστε να ξεπεράσει τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ στην Καρδίτσα την Φθιώτιδα και την Μεσσηνία, για να καταλήξει κάτω από την Πέλλα,  Στην περίπτωση αυτή θα   χρειάζεται 38 και όχι 41 έδρες για να κατοχυρώσει την έδρα του στα Τρίκαλα.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ

Θα πρέπει να βελτιωθούν -και αυτό ίσως είναι το πιο δύσκολο-τα πανελλαδικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στο επίπεδο  του 14%.

Κάθε ποσοστό κάτω από 14%, δυσκολεύει τη δυνατότητα κατοχύρωσης των  38 πολυπόθητων  εδρών μαζί και της έδρας των Τρικάλων.

Επειδή ωστόσο η προσέγγιση του αποτελέσματος είναι πολυπαραμετρική, αφού σε αυτή  συμμετέχουν, το ποσοστό των κομμάτων  που θα μείνει εκτός Βουλής, ο αριθμός και η δύναμη των μικρών κομμάτων που θα ξεπεράσουν το 3%, το ποσοστό των μεγαλύτερων κομμάτων, αλλά και οι πιθανές καραμπόλες, ο απαιτητικός αναγνώστης μπορεί να “παίξει” με την εφαρμογή  (εδώ) για να δει σε ποιες περιπτώσεις και υπό ποιες συνθήκες μπορεί να καθίσει το ποθητό αποτέλεσμα.