Νέες ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά, ενώ τα κόστη έχουν μειωθεί

Νέες ανατιμήσεις αναμένονται εντός του Νοεμβρίου στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, την ίδια ώρα που η Επιτροπή Ανταγωνισμού βλέπει αισχροκέρδεια και η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια για την ακρίβεια που της φέρνει διά του ΦΠΑ υπέρογκα έσοδα σε βάρος των νοικοκυριών.

Οπως προκύπτει από πηγές εντός του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας, οι επόμενοι τιμοκατάλογοι που θα σταλούν στα σουπερμάρκετ θα έχουν ανατιμήσεις έως και 5% στο γάλα (οι εκτιμήσεις αναφέρουν ένα εύρος αυξήσεων από 2-5%).

Αυτή η νέα αύξηση αναμένεται να περάσει στα ράφια κατά τον Νοέμβριο. Το εξωφρενικό είναι ότι οι γαλακτοβιομηχανίες αιτιολογούν την επικείμενη νέα αύξηση των τιμών λιανικής με το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να μειώσουν τις τιμές παραγωγού. Είναι γνωστό όμως ότι το κύμα ακρίβειας έπληξε τους παραγωγούς (εν προκειμένω τους κτηνοτρόφους) σε τέτοιο βαθμό, που για να αντεπεξέλθουν μείωσαν το ζωικό κεφάλαιο με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, αφού δεν μπορούσαν να συντηρήσουν με τέτοιο κόστος τα ζώα τους.

Αντίθετα, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση επί του δείκτη που αφορά τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ (μετράει φόρο, κέρδος και εργατικό κόστος, διατηρώντας ένα ποσοστό 50% στη μονάδα κέρδους) και μόνο η Σλοβακία στην Ευρώπη των 27 καταγράφει μεγαλύτερο ποσοστό. Μάλιστα, οι τιμές παραγωγού γάλακτος στη χώρα μας έχουν υποχωρήσει σε σχέση με την ανώτατη τιμή τους (59,6 λεπτά/λίτρο στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022) στα επίπεδα 50-51 λεπτά/λίτρο.