Νέο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του Κορωνοϊού, απειλεί την Ευρώπη.

Συναγερμό σήμανε ο ECDC και καλεί τις χώρες της Ευρώπης να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον του Κορωνοϊού, που αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες.
Το νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον, που έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον πέντε χώρες στην ΕΕ ή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, είναι πιθανό να καταστεί κυρίαρχο στην περιοχή αργότερα φέτος και να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, δήλωσε την Παρασκευή το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της ΕΕ (ECDC).
 
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των ασθενειών ανέφερε ότι αναμένεται να χρειαστούν πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
 
Αν και οι πιο πρόσφατες παραλλαγές της Όμικρον συνήθως προκαλούν λιγότερο σοβαρή ασθένεια από προηγούμενα στελέχη του ιού, οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανησυχούν ότι η ταχεία εξάπλωσή τους -σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της εποχικής γρίπης και ότι φέτος εκατομμύρια άνθρωποι θα είναι ευάλωτοι στο κρύο λόγω ενεργειακής κρίσης- θα μπορούσε να σημάνει έναν πολύ σκληρό χειμώνα για τα συστήματα υγείας..