Το νέο φάρμακο χορηγείται είτε ως ρινικό σπρέι, είτε με ένεση και τονώνει την ερωτική και τη σεξουαλική επιθυμία σε άνδρες και γυναίκες. Τις λεπτομέρειες δίνει στο NEWS 24/7 ο δρ Αλέξ Κομνηνός από το Imperial College του Λονδίνου.
Ακόμη πιο κοντά στην έγκριση του φαρμάκου της «αγάπης», το οποίο θα αυξάνει τη σεξουαλικότητα και παράλληλα θα τονώνει και την ερωτική διάθεση και σε άνδρες, αλλά και σε γυναίκες, βρίσκονται επιστήμονες.
Το φάρμακο ανακάλυψαν ο δρ Άλεξ Κομνηνός και οι συνεργάτες του από το Imperial College του Λονδίνου και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας της βρετανικής κυβέρνησης και άλλους θεσμικούς φορείς.
Μάλιστα, σε αυτό το σκέλος της μελέτης, η δραστική ουσία κισπεπτίνη, έδειξε για πρώτη φορά ότι είναι αποτελεσματική, εκτός από τους άνδρες (κάτι που είχε αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες) και στις γυναίκες.
Η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, επηρεάζει έως και το 10% των γυναικών και το 8% των ανδρών παγκοσμίως.
Το πρόβλημα έρχεται να λύσει η ορμόνη κισπεπτίνη, η οποία, όπως διαπιστώθηκε από τις δύο νέες μελέτες, μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ερωτική διέγερση και την ερωτική έλξη και είναι κοινά και στα δύο φύλα.
Οι γυναίκες που έλαβαν το φάρμακο στο πλαίσιο της μελέτης, δήλωσαν ότι είχαν αυξημένη ερωτική διάθεση.
Οι άνδρες, εκτός από ερωτική διάθεση, είχαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το σεξ και καλύτερη στύση.
Πώς χορηγείται το φάρμακο του έρωτα
«Στις συγκεκριμένες μελέτες, το φάρμακο χορηγήθηκε ενδοφλέβια μέσω ορού. Κάτι το οποίο δεν είναι και πολύ βολικό να γίνεται πριν από τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, σε άλλες μελέτες έχουμε χορηγήσει κισπεπτίνη με μία μόνο ένεση και πιο πρόσφατα με ρινικό σπρέι. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούν να αναπτυχθούν φαρμακοτεχνικές μορφές για την ευκολότερη χορήγηση της κισπεπτίνης», εξηγεί στο NEWS 24/7 o Άλεξ Κομνηνός, επίτιμος Κλινικός Λέκτορας Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη στο Imperial College του Λονδίνου.
Και σύμφωνα με τον ίδιο, η δράση της διαρκεί για περισσότερο από μία ώρα.
Ωστόσο, επειδή αυτή ήταν η διάρκεια της παρατήρησης στην κλινική μελέτη, «είναι πιθανό τα αποτελέσματά της να διαρκούν περισσότερο, πρόκειται για κάτι που διερευνούμε τώρα. Και αν όχι, υπάρχουν τρόποι να τροποποιήσουμε τη δομής της κισπεπτίνης, ώστε να διαρκεί ακόμα περισσότερη ώρα», εξηγεί ο ίδιος.
Οι διαφορές από τα φάρμακα που κυκλοφορούν για τη στύση, τα οποία απευθύνονται μόνο σε άνδρες, είναι ότι αυτά δρουν τοπικά στα σηραγγώδη σώματα του πέους, δεν αυξάνουν την ερωτική επιθυμία, κάτι που έρχεται να κάνει η κισπεπτίνη, η οποία δρα στον εγκέφαλο.
«Είναι συναρπαστικό που καταφέραμε να καταδείξουμε ότι η χορήγηση κισπεπτίνης μπορεί να ενισχύσει τις σεξουαλικές οδούς του εγκεφάλου, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες», εξηγεί ο καθηγητής.
Στην ερώτηση σε πόση ώρα έχει δράση το φάρμακο, ο δρ Κομνηνός απαντά ότι «είναι σχεδόν άμεση και έτσι μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και τη στιγμή που το άτομο έχει ανάγκη το φάρμακο, κάτι δηλαδή παρόμοιο με το βιάγκρα».
Αναφορικά με τις παρενέργειες, όπως φάνηκε από τις κλινικές μελέτες, η ορμόνη είναι εξαιρετικά καλά ανεκτή, χωρίς παρενέργειες.
Οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι ότι το φάρμακο θα εγκριθεί και θα ανέβει σύντομα στα ράφια των φαρμακείων.
«Ελπίζουμε σε 5 με 10 χρόνια οι θεραπείες που βασίζονται στην κισπεπτίνη να εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές. Δεδομένου ότι είναι μία φυσική ένωση και τόσο καλά ανεκτή ουσία, είναι πιθανό οι διαδικασίες έγκρισης να επιταχυνθούν. Επιπλέον, φαίνεται ότι έχει και άλλες θετικές επιδράσεις στον οργανισμό, μεταξύ των οποίων η υγεία των οστών και του ήπατος», συμπληρώνει ο ίδιος.
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Στο πλαίσιο της έρευνας, ομάδα ερευνητών υπό τους δρ Αλέξ Κομνηνό και Waljit Dhillo, εξέτασαν πως επηρέαζε η ορμόνη 32 άνδρες και ισάριθμες γυναίκες, με διαταραχή υποτονικής ερωτικής επιθυμίας (HSDD).
Ως διαταραχή υποτονικής ερωτικής επιθυμίας ορίζεται η χαμηλή ερωτική επιθυμία που δημιουργεί προβλήματα στον πάσχοντα.
Οι ερευνητές χορηγούσαν στους εθελοντές τους είτε κισπεπτίνη, είτε μία αδρανή ουσία (εικονικό φάρμακο) και ακολούθως τους υπέβαλλαν σε τομογραφίες εγκεφάλου.
Η ορμόνη φάνηκε να καταστέλλει τη δραστηριότητα στα τμήματα του εγκεφάλουπου σχετίζονται με την υποτονική ερωτική επιθυμία.
Ταυτοχρόνως, προκαλούσε διέγερση σε εκείνα που σχετίζονται με την έντονη ερωτική επιθυμία.
Ειδικά στους άνδρες, η χορήγησή της σχετίσθηκε με αύξηση έως και 56% στη στύση.
Η διαταραχή υποτονικής ερωτικής επιθυμίας πιστεύεται ουσιαστικά ότι σχετίζεται με την αυτοεικόνα, λένε οι ερευνητές.
«Οι πάσχοντες αναρωτιούνται, για παράδειγμα., πως αποδίδουν, πως είναι η εμφάνισή τους, τι σκέφτεται γι’ αυτούς ο ερωτικός σύντροφός του. Αυτό όμως μειώνει την ερωτική επιθυμία και διέγερση», δηλώνει ο δρ Κομνηνός.
«Εμείς, διαπιστώσαμε ότι η κισπεπτίνη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη δυσαρμονία και να βελτιώσει την ερωτική επιθυμία».
Τι είναι η κισπεπτίνη
Η κισπεπτίνη (kisspeptin από το kiss-φιλί και το peptin-πεπτίνη) είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά στον ανθρώπινο οργανισμό, ενεργοποιώντας την απελευθέρωση άλλων αναπαραγωγικών ορμονών και που αυξάνεται κατά την εφηβεία.
Θεωρείται, επίσης, σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την αυξημένη σεξουαλική διάθεση των νέων.
Ο δρ Αλέξανδρος Κομνηνός
Ο πατέρας του Αλεξ Κομνηνού δούλευε σε ναυτιλιακή εταιρεία και η μητέρα του ήταν αρχαιολόγος.
Μετακόμισαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 στο Λονδίνο, όπου και γεννήθηκε ο Άλεξ.
Εντάχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Imperial College με ακαδημαϊκή και μουσική υποτροφία το 1997.
Από την αρχή ενθουσιάστηκε με τον τομέα της Ενδοκρινολογίας, στον οποίο και ολοκλήρωσε το πτυχίο του με άριστα.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Ιατρική ξεκίνησε την ειδίκευση του στην Ενδοκρινολογία και Γενική Ιατρική σε αναγνωρισμένα νοσοκομεία στο Λονδίνο.
Το 2011 του απονεμήθηκε διδακτορική υποτροφία από το Wellcome Trust της Βρετανίας για να μελετήσει την κισπεπτίνη ως ορμόνη αναπαραγωγής.
Ο δρ Κομνηνός έχει δημοσιεύσει πολλές ενδοκρινολογικές μελέτες σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά και έχει δώσει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις για τη δουλειά του.
Υπήρξε μέλος της ομάδας που ανακάλυψε ότι η κισπεπτίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στην εξωσωματική γονιμοποίηση για να βοηθήσει ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί.
Εκτός από την δουλεία του στην κισπεπτίνη, ανακάλυψε και τη σημασία ακόμα μια ορμόνης, της ΝΚΒ, στην εμμηνόπαυση, και τώρα διερευνά τη λειτουργία της και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των εξάψεων σε γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση.
Τις μελέτες του παρουσίασε σε διεθνής συνέδρια, συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων πέντε Ετήσιων Αμερικανικών Ενδοκρινολογικών Συνεδίων όπου και κέρδισε βραβεία «Εξαιρετικής Περίληψης» (2014, 2016) και «Καλύτερης Παρουσίασης στο Θέμα της Αναπαραγωγής» (2015).
Κέρδισε χορηγίες από το NIHR, Wellcome Trust και Βιοϊατρικά Συμβούλια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης έχει πολλά καθήκοντα διδασκαλίας και εξέτασης προπτυχιακών φοιτητών στην Ιατρική Σχολή του Imperial College, όπως και να κάνει συνεντεύξεις σε υποψήφιους νέους φοιτητές.
Ο δρ Κομνηνός συμμετέχει σε κλινικές έρευνες και πρόσφατα διορίστηκε Καθηγητής Κλινικής Ενδοκρινολογίας στο Imperial College.
Εξετάζει ασθενείς με διάφορα ενδοκρινολογικά και διαβητικά προβλήματα στα νοσοκομεία του Imperial College, Hammersmith Hospital και St Mary’s Hospital στο Λονδίνο.
Οι κλινικές και ακαδημαϊκές του συνεισφορές αναγνωρίστηκαν πρόσφατα από τον Βρετανικό Ενδοκρινολογικό Σύλλογο με το αναγνωρισμένο βραβείο Early Career Clinical Prize που του απονεμήθηκε ως ο κορυφαίος νεαρός ενδοκρινολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όταν δεν δουλεύει, λατρεύει να παίζει ποδόσφαιρο και κλασική μουσική στην οποία είχε κάνει καριέρα ως έφηβος. Εχει επίσης εισιτήριο διαρκείας στην Αρσεναλ.
Στην Ελλάδα ταξιδεύει για να επισκεφθεί τους συγγενείς του στην Αθήνα και στην Δράμα. Το καλοκαίρι συχνάζει φυσικά στις παραλίες ελληνικών νησιών και, όπως δηλώνει, απολαμβάνει παγωμένη μπύρα.