Το παράδοξο του πολέμου -Γεμάτα ξενοδοχεία και χιονοδρομικά κέντρα, γιατί
Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο και την πανδημία Covid-19, το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας γνωρίζει μια ακμάζουσα τουριστική ανάπτυξη.
Ξενοδοχεία όπως το Leopolis στο Λβιβ, το οποίο είναι ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, έχουν δει ποσοστά πληρότητας που ξεπερνούν ακόμη και τα προπολεμικά επίπεδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN.
Πολλοί επισκέπτες έρχονται για να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους ή για να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ακόμη και τα χιονοδρομικά κέντρα της Ουκρανίας απολαμβάνουν πολλούς επισκέπτες.
Ξενοδοχεία-καταφύγια στην Ουκρανία
Το Leopolis είναι δημοφιλές μεταξύ των επαγγελματιών ταξιδιωτών, καθώς προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες συνεδρίων και άνετα δωμάτια.
Το ξενοδοχείο έχει επίσης γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επισκέπτες, καθώς διαθέτει καταφύγιο βομβαρδισμού που μπορεί να λειτουργήσει και ως χώρος ιδιωτικών εκδηλώσεων ή ως γυμναστήριο.
Άλλα ξενοδοχεία έχουν μετατρέψει γκαράζ στάθμευσης ή κελάρια που δεν χρησιμοποιούνταν για μεγάλο διάστημα σε καταφύγια.
Ξενοδοχείο στην ουκρανική πόλη Λβιβ που λειτουργεί και ως καταφύγιο / Φωτογραφία: Getty Images
Ο ξενοδοχειακός όμιλος Edem Hotel Group ειδικεύεται στις υπηρεσίες ευεξίας και στα προγράμματα αντιγήρανσης, με το 30% των επισκεπτών του να προέρχονται από διεθνείς τοποθεσίες πριν από τον πόλεμο. Ωστόσο, μετά τη σύγκρουση, το 100% των επισκεπτών του είναι Ουκρανοί, μεταδίδει το CNN. Τα θέρετρα στο Bukovel προσφέρουν στους Ουκρανούς την ευκαιρία να ξεφύγουν από τον πόλεμο.
Πώς τα ξενοδοχεία προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες της Ουκρανίας
Ο όμιλος Edem είχε σχέδια να ανοίξει ένα τρίτο θέρετρο στο Κίεβο τον Μάιο του 2022, αλλά ο πόλεμος τούς ανάγκασε να καθυστερήσουν το άνοιγμά του. Το ξενοδοχείο έχει πλέον ολοκληρωθεί και πρόκειται να ανοίξει φέτος το καλοκαίρι.
Ο όμιλος Edem Family Hotel Group χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του για να βοηθήσει τους στρατιώτες που έχουν τραυματιστεί στη μάχη. Μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, ορισμένοι μεταφέρονται στην ιδιοκτησία της Edem στο Λβιβ για να συνεχίσουν τη σωματική και ψυχική τους αποκατάσταση.
Μέσω της λέσχης γκολφ Edem, ο όμιλος ανέπτυξε ένα πρόγραμμα που συνδέει επαγγελματίες του γκολφ με γιατρούς για να εργαστούν με τραυματισμένους στρατιώτες. Προσφέρει, επίσης, γιόγκα και άλλα προγράμματα αποκατάστασης, που συνταγογραφούνται από το ιατρικό προσωπικό.
Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων ετοίμαζαν και παρέδιδαν επίσης φαγητό σε καταφύγια, κέντρα εθελοντών και σε στρατιωτικές δυνάμεις. Πολλά μουσεία είναι επίσης ανοικτά και προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα.
Η ευελιξία βασικό στοιχείο της επιβίωσης του τουριστικού τομέα της Ουκρανίας
Η επιβίωση της ουκρανικής τουριστικής αγοράς φαίνεται να εξαρτάται από την ευελιξία. Τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά γραφεία έπρεπε να προσαρμοστούν στις συνθήκες και να παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, το Γραφείο Τουρισμού του Λβιβ έχει μετατραπεί σε κέντρο ενημέρωσης για ξένους δημοσιογράφους. Το 2022, σχεδόν 3.000 εκπρόσωποι ξένων μέσων ενημέρωσης ήταν εγγεγραμμένοι.
Το Λβιβ της Ουκρανίας / Φωτογραφία: Getty Images
Οι Ουκρανοί βρίσκουν νέους τρόπους να απολαμβάνουν τον τουρισμό, όπως η επανένωση, η οποία επιτρέπει σε οικογένειες που ζουν σε διαφορετικά μέρη της χώρας ή ακόμη και στο εξωτερικό να περνούν χρόνο μαζί στη δυτική Ουκρανία, που θεωρείται το ασφαλέστερο μέρος της χώρας.
Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η ουκρανική τουριστική βιομηχανία έχει μεγάλες ελπίδες. Μόλις λειτουργήσουν οι πτήσεις, οι ειδικοί του τουρισμού αναμένουν ότι πρώτα θα φτάσουν οι επιχειρηματίες και οι στρατιωτικοί.
Όταν επιστρέψουν οι ταξιδιώτες αναψυχής, σίγουρα θα υπάρξει σημαντικός όγκος «σκοτεινού τουρισμού», που γενικά ορίζεται ως η επίσκεψη σε τοποθεσίες τραγωδιών, όπως ο πόλεμος, η γενοκτονία ή άλλα τραγικά γεγονότα. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στην Ουκρανία φαίνεται πως το αποδέχονται αυτό.
Πολλοί στον κλάδο πιστεύουν ότι η περιέργεια θα οδηγήσει τους ανθρώπους να επισκεφθούν την Ουκρανία, καθώς γνωρίζουν πλέον κάποιες από τις πόλεις και τη γεωγραφία της χώρας.
Οι Ουκρανοί λένε ότι ανυπομονούν για τη μέρα που θα μπορέσουν να επιδείξουν τις όμορφες φυσικές περιοχές τους στα Καρπάθια Όρη, τη νόστιμη γαστρονομία τους και τον πολιτισμό που έχουν αγωνιστεί τόσο σκληρά για να διατηρήσουν, καταλήγει το ρεπορτάζ του CNN.
iefimerida.gr