Ουρές εκατοντάδων μέτρων για μία ταυτότητα … χωρίς τσιπάκι!

Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο άρνησης από μερίδα πολιτών απέναντι στην έκδοση νέου τύπου ταυτότητας. Πρόκειται για μία διαδικασία στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης του κράτους, η οποία έχει δρομολογηθεί για τα μέσα Σεπτεμβρίου, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που υιοθετώντας θεωρίες συνωμοσίας – που διακινούνται κυρίως στο διαδίκτυο – φοβούνται πως οι νέες ταυτότητες θα περιλαμβάνουν κάποιου είδους … τσιπάκι!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κοζάνης. Ουρές σχηματίζονται τις τελευταίες ημέρες έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο από δεκάδες πολίτες που αιτούνται την έκδοση ταυτοτήτων πιστεύοντας πως έτσι δεν θα χρειαστεί να εκδώσουν τη νέα, ψηφιακή ταυτότητα. Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα kozanimedia, κάποιοι εξ αυτών έφτασαν στο σημείο να ξενυχτήσουν στην είσοδο του κτιρίου!

Η ώρα πήγε μία ή και δύο το πρωί μέχρι να εξυπηρετηθούν, με το προσωπικό στο αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια εξυπηρέτησής τους. Μάλιστα, όσοι σπεύδουν να εκδώσουν ταυτότητες για να … γλυτώσουν τα τσιπάκια, εμποδίζουν μοιραία την εξυπηρέτηση όσων έχουν πραγματική ανάγκη να εκδώσουν νέα ταυτότητα ή διαβατήριο, αφού καθυστερούν την κανονική ροή της διαδικασίας.

Εξαπλώνεται το φαινόμενο

Αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, πούλμαν μετέφερε καλόγριες από Μοναστήρι του νομού σε αστυνομικό τμήμα στα ανατολικά της περιοχής, προκειμένου να καταθέσουν μαζικά αιτήσεις για αντικατάσταση ταυτοτήτων, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να τις έχουν για μια δεκαετία, πριν αναγκαστούν τελικά να τις αντικαταστήσουν με τις νέες ψηφιακές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του GRTimes.

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της Πάτρας, όπου σύμφωνα με το pelop.gr, έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, δεκάδες άτομα είχαν υπογράψει μια άτυπη λίστα προτεραιότητας και περίμεναν υπομονετικά, όπως γίνεται κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα.

Την Τετάρτη, μια ημέρα μετά τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, η άτυπη αυτή λίστα είχε 100 ονόματα. Τη Δευτέρα ξεπερνούσαν τα 130.

Πάτρα