Ο ΔΕΔΔΗΕ αδυνατεί να εντάξει Φωτοβολταϊκά επιχειρήσεων. Η περίπτωση της ΒΙΟΣΕΡ

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο για να συνδέσουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά πάρκα καθώς το δίκτυο δεν αντέχει νέες συνδέσεις.

Τα έργα δικτύου «τρέχουν» με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες από τα έργα ΑΠΕ, με αποτέλεσμα σήμερα αυτός ο ετεροχρονισμός να αξιολογείται από την αγορά και όλους τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως το σημαντικότερο εμπόδιο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Στον ΑΔΜΗΕ κάνουν «ουρά» τα έργα ΑΠΕ για να πάρουν όρους οριστικής σύνδεσης με το δίκτυο, ενώ στον ΔΕΔΔΗΕ πέφτουν βροχή οι απορρίψεις αιτημάτων για σύνδεση νέων έργων, λόγω κορεσμού του δικτύου.

Οι εκκλήσεις και οι προτροπές προς τις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια αλλά και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα ακούγονται σαν λόγια του αέρα σε εκείνους τους επιχειρηματίες που διαπίστωσαν ότι το σύστημα απλώς δεν τους… χωράει.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις δυο γνωστών θεσσαλικών επιχειρήσεων όπως τις καταγράφει η Καθημερινή:

«Κάναμε στις 6 Δεκεμβρίου 2021 αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στέγης 1 MW. Τον Ιανουάριο του 2022 ο ΔΕΔΔΗΕ μας απάντησε ότι το αίτημα είναι αρνητικό, εξηγώντας ότι στην πλησιέστερη γραμμή μέσης τάσης έχει εξαντληθεί η διαθέσιμη δυναμικότητα του δικτύου. Μας ενημέρωσε επίσης ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την αίτηση ενδιαφέροντος σε περίπτωση που αλλάξει κάτι», λέει η κ. Χριστίνα Στραπάτσα, υπεύθυνη για περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΟΣΕΡ στα Τρίκαλα.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν το έβαλε κάτω. «Κάναμε μια δεύτερη προσπάθεια στο πλαίσιο του μέτρου που πέρασε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, της δυνατότητας δηλαδή σύνδεσης του φωτοβολταϊκού με μηδενική έγχυση ενέργειας στο δίκτυο. Αυτό σημαίνει πως ό,τι παράγεις το καταναλώνεις και ό,τι περισσεύει δεν μπορείς να το διαθέσεις στο δίκτυο, άρα δεν το επιβαρύνεις. Και σε αυτή την περίπτωση λάβαμε ένα email από τον τομεάρχη Ανάπτυξης και Λειτουργίας Δικτύου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που επίσης μας ενημέρωνε ότι το αίτημά μας είναι αρνητικό. Αυτή τη φορά η αδυναμία σύνδεσης είχε να κάνει με τη στάθμη βραχυκύκλωσης. Δυστυχώς δεν υπάρχουν επιλογές εάν κάτι δεν αλλάξει μόνιμα με το δίκτυο και την αναβάθμισή του», λέει η κ. Στραπάτσα.

Τη στάθμη βραχυκύκλωσης έχει επικαλεστεί ο ΔΕΔΔΗΕ και σε άλλα αιτήματα ως λόγο αδυναμίας έκδοσης όρων σύνδεσης με το δίκτυο. Σε περίπτωση βραχυκυκλώματος στο δίκτυο, όλες οι πηγές τροφοδοσίας συμβάλλουν στο να γίνει πιο ισχυρό, κάτι που ο ΔΕΔΔΗΕ εμφανίζει ως αδυναμία, παρότι σύμφωνα με εκπροσώπους της βιομηχανίας υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία διεθνώς που μπορεί να δώσει λύση.

 

thessalia economy