Ο θεσμός του Βουλευτή  Επικρατείας. Τι εξυπηρετεί σήμερα και γιατί συντηρείται;

Ο θεσμός ξεκίνησε από την χαρισματική προσωπικότητα  του Κωνσταντίνου Καραμανλή,   μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο οποίος ήθελε να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του εξέχοντες επιστήμονες, καταξιωμένες προσωπικότητες Ελλήνων που διέπρεπαν στο εξωτερικό, αλλά και προσωπικότητες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν θα ήσαν διατεθειμένες να κατέβουν στο στίβο της πολιτικής, με απώτερο σκοπό   την  χρησιμοποίησή τους σε υπουργικούς θώκους.

Πολλές προσωπικότητες σημαντικές με κύρος, αξία και αίγλη υπηρέτησαν τον θεσμό όπως ο Μιχάλης Στασινόπουλος, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, η Ελένη Βλάχου, ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Σπύρος Δοξιάδης, ο Γιώργος Κοντογιώργης, ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο Σταύρος Δήμας, ο Γεώργιος Μαύρος, ο Γιώργος Γεννηματάς, Μελίνα Μερκούρη, Μ. Φαραντούρη και πολλοί άλλοι.

Ο  θεσμός διατηρήθηκε για 49 χρόνια μέχρι σήμερα   και μετεξελίχθηκε σε «αριστοκρατικό», αντικομματικό  και μη διαφανή θεσμό που εξυπηρέτησε την «ιδιοτέλεια» των έκτοτε πρωθυπουργών, αφού αποτελεί αποκλειστικό αρχηγικό  προνόμιο .

Ο θεσμός εκφυλίστηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους  αρχηγούς των κομμάτων για εξυπηρέτηση της «οικογενειοκρατίας», για να θέσουν  σε ανέξοδη τιμητική (!) αποστρατεία στελέχη τους, για να εξασφαλίσουν κομματικές ισορροπίες και σκοπιμότητες,  για τοάνοιγμα/διείσδυση  στον χώρο των αντιπάλων, ενίοτε όπως η επιλογή των προσώπων ήταν προϊόν πιέσεων και «εκβιασμών».

Χωρίς να απαξιώνουμε τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων  που ανακοινώθηκαν, εκτιμούμε την σύγκριση με το παρελθόν …χαοτική.

Μήπως η «αρχηγική» φοβία τελικά συντηρεί τον «αυτοκρατορικό» αυτό θεσμό;

 

trikalatroll.gr