Ο Αμερικανός πρέσβης, ελληνικής καταγωγής, Τζόρτζ Τσούνης ηγείται της πρεσβείας της υπερδύναμης στην Αθήνα, με περισσή προσοχή και με απόλυτο σεβασμό προς την Ελληνική Δημοκρατία και τους Θεσμούς.
Κυρίως για να μην δημιουργεί προβλήματα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, ώστε να μην θυμίζει παλιές κακές εποχές, όταν κάποιοι εκπρόσωποι του αμερικανικού κράτους πολιτεύονταν ως να ήταν πρωθυπουργοί της Ελλάδας
Καλώς πράττει. Έχει αγαπηθεί από τον κόσμο και είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι είδαμε πως του συμπεριφέρονται οι πολίτες όταν περπατήσαμε μαζί από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα.
-Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώνεται για όσα άπτονται των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν από τους πρώτους που ανέλυσαν σωστά τη σπουδαιότητα της Αλεξανδρούπολης.
Μάλιστα, ο κ. Τσούνης είχε φροντίσει για να συναντηθεί ο κ. Τσίπρας με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. Ο Αμερικανός υπουργός, στις χώρες που επισκέφθηκε πριν από την Ελλάδα, δεν είχε ανάλογες επαφές. Συνάντησε τον κ. Τσίπρα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», και είχαν μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση.
Ο Αμερικανός πρέσβης παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Αλεξία Τασούλη και στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN (ΕΔΩ), όπου είπε κάποια πράγματα για την τραγωδία στα Τέμπη. Μία φράση του φαίνεται ότι δεν άρεσε, αν και ο κ. Τσούνης ήταν σαφής.
“Δεν θέλω να εστιάσω στην αναζήτησή ευθυνών για αυτή την εθνική τραγωδία”, τόνισε και πρόσθεσε: “Θεωρώ ότι δεν είναι πρέπον να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο γεγονός για να διχαστεί ένα έθνος”.
Για το θέμα της ενότητας, που είναι αναγκαία, γράψαμε ειδικά για το μέγα αυτό ζήτημα ένα κείμενο σε τούτη την ιστοσελίδα (ΕΔΩ). Πιστεύουμε, όπως και ο Αμερικανός πρέσβης ότι όταν οι λαοί βρίσκονται ενώπιον τέτοιων τραγωδιών, πρέπει να ενώνονται, και όχι να διχάζονται, για να αντιμετωπίζονται από κοινού οι συνέπειες. Χάθηκαν τόσοι συνάνθρωποι μας. Πρώτα πρέπει να τους κλάψουμε και μετά να δούμε πως δεν θα συμβούν ξανά παρόμοιες καταστροφές.
«Εάν μισούνται ανάμεσό τους δεν τους πρέπει ελευθερία», έγραψε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Πόσο δίκιο είχε. Και έχει μέχρι και σήμερα.
Η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα είναι υπερήφανη για τον Τζορτζ Τσούνη, διότι είναι ένα παράδειγμα αφοσίωσης και αγάπης και προς τις δυο Πατρίδες: Τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα. Πριν ακόμα από την ορκωμοσία του έλεγε στους φίλους του ότι ο βασικός του στόχος είναι η προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων προς το συμφέρον και των δύο χωρών.
Μιλώντας στο OPEN για την τραγωδία στα Τέμπη είπε και τα παρακάτω:
«Είναι μια τραγωδία. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να πει κανείς. Ανείπωτο γεγονός. Η καρδιά μου βρίσκεται με τις οικογένειες αυτών που χάθηκαν”.
Ο πρόεδρος Μπαιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και εγώ εκφράσαμε τα συλληπητήριά μας και κυρίως την επιθυμία μας να κάνουμε ο,τι χρειάζεται να βοηθήσουμε το ελληνικό κράτος και τους Έλληνες.
Σαν πατέρας με σόκαρε αυτό το γεγονός, κυρίως επειδή ήταν τόσοι πολλοί νέοι.
Θα πάρει καιρό στο έθνος να επουλώσει τις πληγές του. Δεν ξέρω αν οι οι γονείς αυτών των παιδιών θα το ξεπεράσουν ποτέ, όμως με τη βοήθεια του Θεού και τις προσευχές μας και τη στήριξη του έθνους, ελπίζω ο πόνος να απαλυνθεί.
Πιστεύω ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί.
Περάσαμε κι εμείς μια παρόμοια κατάσταση. Είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε την ασφάλεια των τρένων παγκοσμίως.
Δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι μια τεράστια πρόκληση για όλο τον κόσμο».
- Η τραγωδία και οι απώλειες τόσων ζωών πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά τους Έλληνες ηγέτες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να λύσουν τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα. Και το βασικό ζήτημα είναι η διαφθορά, η οποία έχει …ξεφύγει πια.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν πλέον τα μέσα για να τη δαμάσουν. Αλλά είμαστε και στο σημείο χωρίς επιστροφή. Δεν πρέπει να καθίσουν οι ηγέτες γύρω από ένα τραπέζι και να συνομιλήσουν σαν Έλληνες Πατριώτες για καλό της Ελλάδας και του λαού της; ΠΡΕΠΕΙ…
Οι πολίτες ψηφίζουν μεν αλλά δεν έχουν την ευθύνη για τις πράξεις των πολιτικών. Μην τρελαθούμε κιόλας… Η απαράδεκτη κουβέντα ότι «μαζί τα φάγαμε» είναι εξευτελιστική για το λαό. Δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Πριν από τα Μνημόνια η διαφθορά αφορούσε το πολιτικό και το οικονομικό σύστημα, τους γνωστούς ως Έλληνες ολιγάρχες οι οποίοι ήταν κρατικοδίαιτοι και συνεχίζουν να απομυζούν το κράτος.
Η νέα μορφή της διαφθοράς αφορά την κεντρική κυβέρνηση. Όσο και να σας κάνει εντύπωση αγαπητοί αναγνώστες, έχουν δημιουργηθεί συμμορίες από κρατικούς υπαλλήλους, οι οποίοι κατά τα άλλα ορκίστηκαν να υπηρετούν τον πολίτη. Η διαφθορά είναι παντού, είναι μέρος της καθημερινότητας.
Είναι βαθιά ριζωμένη, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να ξεριζωθεί. Εμείς ξεκινάμε από τους επίορκους των τελωνείων, όπου το κράτος έχει απώλειες πολλών εκατομμυρίων κάθε χρόνο.
hellasjournal.gr