Με αφορμή την ενημερωτική συζήτηση-πολιτική εκδήλωση για τον πρωτογενή τομέα, τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ στη Φαρκαδόνα θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και κερδοφόρας γεωργίας, η οποία θα εξυπηρετεί εξίσου τους αγρότες, τους καταναλωτές και το περιβάλλον. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και η γεωργία δεν αποτελεί εξαίρεση.
Η κλιματική αλλαγή, ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός και η αυξημένη ζήτηση για τρόφιμα έχουν φέρει νέες προκλήσεις στον αγροτικό τομέα. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας η γεωργική μας πολιτική να ενημερώνεται τακτικά για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να επικεντρώνεται σε πέντε βασικούς πυλώνες:
1) Περιβαλλοντική βιωσιμότητα
2) Οικονομική βιωσιμότητα
3) Κοινωνική ευθύνη
4) Την ασφάλεια των τροφίμων
5) Την ευημερία των ζώων Επιτρέψτε μου να αναλύσω κάθε έναν από αυτούς τους πυλώνες με τη σειρά του.
Πρώτον, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η πολιτική θα πρέπει να αναγνωρίζει ότι η γεωργία δεν είναι μόνο ζωτικός τομέας για την παραγωγή τροφίμων, αλλά έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Πρέπει να διατηρήσουμε τους πόρους του εδάφους, του νερού και του αέρα για να διατηρήσουμε ένα υγιές οικοσύστημα.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να παρέχονται κίνητρα στους αγρότες που υιοθετούν βιώσιμες γεωργικές πρακτικές όπως η αμειψισπορά, η χρήση οργανικών λιπασμάτων και το όργωμα διατήρησης. Θα πρέπει να προωθήσουμε επίσης τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Δεύτερον, οικονομική βιωσιμότητα. Η γεωργία δεν αφορά μόνο την παραγωγή τροφίμων, αλλά είναι και μια τεράστια επιχείρηση. Να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση σε αγορές, σε χρηματοδότηση και σε τεχνολογία για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Να παρέχουμε επίσης επιδοτήσεις και υποστήριξη στους μικρούς αγρότες για να τους βοηθήσουμε να επιβιώσουν σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά.
Τρίτον, η κοινωνική ευθύνη. Η πολιτική θα έπρεπε να αναγνωρίζει ότι η γεωργία είναι ζωτικός τομέας για την αγροτική ανάπτυξη και την απασχόληση. Ως εκ τούτου, ζωτικής σημασίας είναι να προωθήσουμε τη δημιουργία αγροτικών θέσεων εργασίας, ειδικά για γυναίκες και νέους. Να διασφαλίσουμε επίσης ότι οι αγρότες έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση για να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους.
Τέταρτον, ασφάλεια τροφίμων. Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα. Να προωθήσουμε την τοπική παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων για να μειώσουμε την εξάρτηση από εισαγόμενα τρόφιμα. Να ενθαρρύνουμε επίσης την παραγωγή διαφορετικών καλλιεργειών για να αυξήσουμε τη διατροφική ποικιλομορφία και να μειώσουμε τον κίνδυνο υποσιτισμού.
Τέλος, η καλή διαβίωση των ζώων. Η πολιτική μας να αναγνωρίζει ότι τα ζώα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη γεωργία. Να προωθήσουμε πρακτικές καλής μεταχείρισης των ζώων για να διασφαλίσουμε ότι τα ζώα αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Να διασφαλίσουμε επίσης ότι τα ζωικά προϊόντα πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας.
Συμπερασματικά, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διασφάλιση βιώσιμης και κερδοφόρας γεωργίας, η οποία θα εξυπηρετεί εξίσου τους αγρότες, τους καταναλωτές και το περιβάλλον. Είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι η γεωργία μας παραμένει ζωτικός τομέας για την Ελλάδα μας, την αγροτική ανάπτυξη και την απασχόληση ειδικά στην Θεσσαλία. Ας εργαστούμε μαζί για να επιτύχουμε ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για τη γεωργία και τους γεωργούς μας στην χώρα.