Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου σήμερα 4/2: «Η πρόληψη να γίνει βίωμα»

Η πρόληψη, ως το νούμερο ένα ζητούμενο για την αντιμετώπιση του Καρκίνου είναι το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι και σήμερα, δεν είναι σε θέση να αναπτύξει ολοκληρωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου τα αποτελέσματα όσον αφορά την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά. Η συντριπτική πλειονότητα των εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου διενεργούνται σε ευκαιριακή βάση, ενώ μεγάλο μέρος τους πληρώνεται από τους ίδιους τους πολίτες. Κατά συνέπεια, παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων χαμηλότερου και υψηλότερου εισοδήματος, καθώς και μεταξύ των αστικών και των πιο απομακρυσμένων περιοχών.

Ομοίως περιορισμένοι είναι οι ανθρώπινοι και υλικοί πόροι για την παροχή υπηρεσιών ογκολογίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από άνιση κατανομή ανά τη χώρα και έλλειψη εναρμόνισης. Το κομμάτι αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και το Νομό Ηλείας, καθώς οι ογκολογικοί ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται αρκετές ημέρες της εβδομάδας στα νοσοκομεία της Πάτρας, που διαθέτουν ογκολογικά τμήματα, προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις και τις θεραπείες τους.

«Δυστυχώς, η θεραπεία παραμένει ‘’αγκάθι’’ στο νομό Ηλείας γιατί δεν υπάρχει ογκολόγος, ούτε ιδιώτης αλλά ούτε σε νοσοκομείο και έτσι οι ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται στην Πάτρα για να κάνουν τη θεραπεία τους. Και πάντα πρέπει να υπολογίζουμε ότι έχουμε μεγάλα ποσοστά θνητότητας από καρκίνο στην περιοχή. Πρέπει να έρθει ογκολόγος στο νοσοκομείο. Κάποτε, είχα κάνει μια προσπάθεια ώστε να έρθω εγώ για τις θεραπείες ογκολογικών ασθενών, όμως δε τα καταφέραμε» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφ. «Πατρίς» ο δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος Παθολόγος – Ογκολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας και πρώην Συντονιστής Διευθυντής (μέχρι το τέλος του 2018) του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας». Ο κ. Γκινόπουλος, ο οποίος να σημειωθεί ότι κατάγεται την Ηλεία, εξέφρασε μάλιστα την πρόθεσή του να προσφέρει ο ίδιος τις υπηρεσίες του στο νομό, ανοίγοντας ογκολογικό ιατρείο ως ιδιώτης.

Ο Παναγιώτης Γκινόπουλος

«Οφείλουμε να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο για τους ασθενείς αυτούς σε επίπεδο νομού» τόνισε από την πλευρά της η Πνευμονολόγος Θεώνη Γεωργοπούλου, η οποία μίλησε στην εφ. «Πατρίς» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Όπως ανέφερε, τόσο η ίδια, όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας, έχουν κάνει προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή, ωστόσο «έπεσαν στο κενό». «Οι ογκολογικοί ασθενείς μετακινούνται συνεχώς στα αστικά κέντρα για χημειοθεραπείες και ανοσοθεραπείες, κάτι το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να υπάρξει ως πρόβλεψη στο μέλλον, να γίνεται στην περιοχή μας. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο, παρότι, υπάρχει σχέδιο που εκπονείται από Υπουργείο Υγείας για κατ’ οίκον θεραπείες, που αναμένεται να ξεκινήσει στην Αττική» δήλωσε ακόμα η κ. Γεωργοπούλου.

Η Θεώνη Γεωργοπούλου

«Μια πρώιμη διάγνωση μπορεί να λύσει το πρόβλημα»
Όσον αφορά την πρόληψη, ο Ογκολόγος κ. Γκινόπουλος εξήγησε ότι «είναι μια μεγάλη υπόθεση και όλοι πρέπει να δώσουμε βάρος σε αυτό. Πρέπει πρώτα να κάνουμε μεγάλες παρεμβάσεις για να καταφέρουμε την πρωτογενή πρόληψη. Ο κάθε πολίτης, μπορεί όμως για τον εαυτό του να κάνει πρώιμη διάγνωση, δηλαδή να εφαρμόζει απλά πράγματα και απλές εξετάσεις, και να κάνει πράγματι ουσιαστική πρώιμη διάγνωση. Εφόσον κάνει πρώιμη διάγνωση θα μπορεί να λύσει το όποιο πρόβλημα. Θα μπορεί να ανακαλύπτει τον καρκίνο πολύ γρήγορα, πολύ πρώιμα και να το αντιμετωπίζει άμεσα. Το μήνυμα είναι απλές εξετάσεις για να ανακαλύψουμε τον καρκίνο σε μια πρώιμη φάση, που δεν έχει εξαπλωθεί ούτε τοπικά, ούτε έχει μεταστάσεις, για να μπορούμε έπειτα να παρέμβουμε με μια απλή επέμβαση, είτε φαρμακευτική, είτε χειρουργική».

«Η πρόληψη μας βοηθά στο να έχουμε λιγότερο πόνο στην καθημερινότητά μας στο μέλλον»

Στην πρόληψη αναφέρθηκε και η Πνευμονολόγος κ. Γεωργοπούλου, σημειώνοντας πως «ο καρκίνος είναι μια χρόνια πάθηση πια, και μας αφορά όλους, τις περισσότερες οικογένειες και όλες τις ηλικίες. Από τον παιδικό μέχρι και τον καρκίνο που αφορά τις πιο μεγάλες ηλικίες. Ο όρος δεν αποδίδεται μόνο σε μια ασθένεια και ακριβώς επειδή είναι χρόνια πάθηση, επηρεάζει την καθημερινότητα, όχι μόνο του πάσχοντα αλλά και της οικογένειας και του ευρύτερου περιβάλλοντός του. Γι’ αυτό στόχος και των επιστημόνων αλλά και των ΜΜΕ, είναι η ενημέρωση και η πρόληψη. Ειδικά όσο αφορά καρκίνους του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη, του εντέρου και του στομάχου, που είναι ευρέως διαδεδομένοι ακόμη και στη δική μας τη περιοχή, η πρόληψη μας βοηθά στο να έχουμε λιγότερο πόνο στην καθημερινότητά μας στο μέλλον. Ελπίζω ότι η πρόοδος της επιστήμης και οι σύγχρονες θεραπείες οι οποίες έχουν βγει θα συμβάλουν σε αυτό. Για παράδειγμα, εκτός από τις ακτινοβολίες, τις χημειοθεραπείες υπάρχει και η ανοσοθεραπεία η οποία έχει μπει πια στην μάχη ενάντια στον καρκίνο. Ένας ασθενής που πιο παλιά μπορεί να ζούσε λίγες εβδομάδες, τώρα πια με έγκαιρη διάγνωση μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια και να μη ‘’φύγει’’ από τον καρκίνο».

«Η πρόληψη αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε»

«Η πρόληψη αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε απέναντι στην αυξημένη νοσηρότητα της τελευταίων ετών και ειδικά για τον καρκίνο. Τι σημαίνει ο όρος πρόληψη όμως; Προλαμβάνω δεν σημαίνει πραγματοποιώ εξετάσεις χωρίς ιατρική καθοδήγηση και αλόγιστα, προκείμενου να διαπιστώσω πρόβλημα υγείας στην αρχή του και να το θεραπεύσω. Πραγματοποιούμε τον προληπτικό έλεγχο ανάλογα με τον τρόπο ζωής, το ιστορικό, την ηλικία και το φύλο. Υπάρχουν εξετάσεις οι οποίες πραγματοποιούνται και σε μικρότερες ηλικίες, κυρίως όμως η πρόληψη αφορά στις μεγαλύτερες ηλικίες, για αυτό πάντα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον ειδικό γιατρό με την σωστή καθοδήγηση του οποίου θα πραγματοποιήσουμε ό, τι είναι προληπτικά σωστό. Παράδειγμα προληπτικού ελέγχου αποτελεί και ο μαστογραφικός έλεγχος για τις γυναίκες άνω των 40 ετών για τον καρκίνο του μαστού. Αυτό γιατί η μαστογραφία μπορεί να αναδείξει μια κακοήθη βλάβη σε πολύ αρχικό στάδιο, εν τη γενέσει της, στάδιο στο οποίο ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με το μικρότερο σωματικό και ψυχικό κόστος και εν τέλει να θεραπευτεί. Είναι πολύ σημαντικό τελικά εμείς οι γιατροί, εκτός από το να διαγιγνώσκουμε και να θεραπεύουμε, να ενημερώνουμε για το όφελος του προληπτικού ελέγχου, προκειμένου να κατευνάσουμε τον φόβο που έχει κυριαρχήσει τους ανθρώπους για οποιαδήποτε μορφή καρκίνου» είπε η Ιατρός – Ακτινοδιαγνώστρια Μαρία Αγαλιανού.

Η Μαρία Αγαλιανού

Στο ίδιος μήκος κύματος, μεγάλη σημασία έχουν οι συνήθειες στην καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής, κυρίως όμως όσον αφορά τη διατροφή. Σύμφωνα με τον κ. Γκινόπουλου «πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ζωής, ο τρόπος κατανάλωσης. Σε γενικό πλαίσιο, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία στο θέμα της διατροφής. Να μειωθεί η κατανάλωση λιπών. Να καταναλώνουμε ουσιαστικά φρούτα και λαχανικά, όσπρια, να τρώμε ψάρια. Είμαστε ότι τρώμε. Η διατροφή είναι το Α και το Ω στη διαδικασία της καρκινογένεσης».
«Το τσιγάρο, ο καπνός, το άτμισμα, η επαφή με τοξικές ουσίες (π.χ φυτοφάρμακα). Όλα τα παραπάνω έχουν λεχθεί, γνωρίζουμε τις βλάβες που προκαλούν στον οργανισμό, γι αυτό και ελπίζω ότι θα αλλάξει η νοοτροπία μας και η διαχείριση της καθημερινότητάς μας» υπογράμμισε από την πλευρά της η Θεώνη Γεωργοπούλου.

 

diaforetiko