ΠΑΣΟΚ Τρικάλων: Με κατασχέσεις απειλούνται αγρότες-κτηνοτρόφοι του Νομού Τρικάλων

Αντιμέτωποι με επιθετικές πρακτικές είσπραξης «κόκκινων» δανείων , που θα οδηγήσουν σύντομα σε κατασχέσεις αγροτικής γής , βρίσκονται χιλιάδες αγρότες – κτηνοτρόφοι του νομού μας και όλης της χώρας. Πρόκειται για άτοκα δάνεια που είχε χορηγήσει η Αγροτική Τράπεζα το 2008, η οποία ως γνωστόν έκελεισε το 2012 και χωρίστηκε στο υγιές τμήμα (αγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς), ενώ το μη υγιές τέθηκε σε εκκαθάριση και τη διαχείρισή του ανέλαβε η ξένη εταιρεία PQH.

Σ΄αυτό το (μη υγιές) κομμάτι περιλαμβάνονται και τα εν λόγω άτοκα δάνεια των αγροτών για τα οποία η Τράπ.Πειραιώς δεν έδινε καμία ενημέρωση στους δανειολήπτες (δεν τα διαχειρίζονταν η ίδια) και τώρα η ξένη εταιρεία που ανέλαβε την εκκαθάριση της ΑΤΕ , στέλνει εξώδικα απαιτώντας όχι μόνο το αρχικό κεφάλαιο αλλά και πανωτόκια απο συνεχείς αναπροσαρμογές , χωρίς ενημέρωση των δανειοληπτών . ένα δάνειο αρχικού κεφαλαίου 10.000 Ευρώ μπορεί να φτάσει με τους τόκους στα 30.000 Ευρώ !

Να σημειωθεί ότι οι αγρότες δε ζητούν να χαριστούν τα δάνειά τους , αλλά να πληρώσουν το αρχικό κεφάλαιο σε δόσεις συν μια μικρή επιβάρυνση τόκων – όχι όμως το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου – ,μια λογική απαίτηση σε μια εποχή που το αγροτικό εισόδημα πλήττεται από αυξημενο κόστος ενέργειας, μειωμένες τιμές αγροτικών προϊόντων και τις κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων, οι οποίες συμψηφίζονται με οφειλές στο Δημόσιο , ασφαλιστικά ταμεία και τραπεζικά ιδρύματα παρά το ακατάσχετο των λογαριασμών μέχρι 7.500 Ευρώ ή πάνω από 1.250 Ευρώ το μήνα που ισχύσει για όλα τα φυσικά πρόσωπα .

H Kοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το δικαίωμα προαίρεσης στην αγορά του δανείου του και την αποπληρωμή του με ρύθμιση διάρκειας μέχρι 35 χρόνια . Η τράπεζα οφείλει να απευθύνει πρόσκληση στον δανειολήπτη πριν την πώληση του δανείου σε ιδιωτικό fund , ενώ το επιτόκιο της ρύμισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το παρεμβατικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντ. Τράπεζας συν 1,20 %.

Ιδιαίτερα για τους αγρότες – κτηνοτρόφους η τροπολογία στο άρθρο 3 δίνει τη δυνατότητα στον αργότη να προσφύγει στο δικαστήριο και να ζητήσει εξαίρεση της ρευστοποίησης (κατάσχεσης) της αγροτικής περιουσίας , ώστε να μπορεί να εξασκεί το αγροτικό επάγγελμα και να διαφυλάξει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τον ίδιο και την οικογένειά του . Τυχόν κατάσχεση της αγροτικής περιουσίας , αποκλείει τον αγρότη από την άσκηση του μοναδικού επαγγέλματος, που είναι το μόνο που γνωρίζει και μπορεί να εξασκήσει καταδικάζοντας τον μαζί με την οικογένειά του σε απόγνωση και φτωχοποίηση.

Καλούμε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να υπερψηφίσουν την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε ότι το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον Νόμο 3869/2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων δανειοληπτών ( «Νόμος Κατσέλη» ) . 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας , νόμο 4592/2019 , ενώ το 2020 η Κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί οριστικά το «νόμο Κατσέλη» με το νέο πτωχευτικό νόμο αφήνοντας τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες στις αρπακτικές διαθέσεις των ιδιωτικών funds.

Συντονιστική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Δήμου Τρικκαίων