Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν διπλή αναδρομική αύξηση το 2023

Διπλή αναδρομική αύξηση θα δουν κοντά στους 30.000 “παλιούς” συνταξιούχους το επόμενο διάστημα.

Ο λόγος για συνταξιούχους, οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη πριν τις 13 Μαΐου 2016, έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, αλλά εκκρεμεί ο επανϋπολογισμός της κύριας σύνταξης με βάση το νόμο Βρούτση.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος αυτός, ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2020, προβλέπει αυξήσεις σε όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης κατ΄εφαρμογή προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το capital.gr, για περίπου 100.000 ‘’παλιούς” συνταξιούχους, εκκρεμεί ο επανϋπολογισμός της σύνταξής τους (σε αντίθεση με όλους τους άλλους συνταξιούχους για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί προ πολλού ο επανϋπολογισμός), καθώς δεν υπήρχαν για αυτούς μηχανογραφημένα στοιχεία και η σχετική διαδικασία τρέχει φάκελο – φάκελο. Από αυτούς, κοντά στο 30%, εκτιμάται από αρμόδιους ότι αναμένεται να έχουν αύξηση των αποδοχών τους, καθώς έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Για κάθε έναν από τους εν λόγω συνταξιούχους, για τον οποίο ολοκληρώνεται ο επανϋπολογισμός της σύνταξης, θα καταβάλλονται οι αυξήσεις στη σύνταξη του από τον Φεβρουάριο του 2020. Κατά μέσο όρο, τα εν λόγω αναδρομικά εκτιμώνται γύρω στα 500 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι για τους οποίους θα εκκρεμεί κατά την καταβολή των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα ισχύσει το εξής ‘’καθεστώς”:

Θα λάβουν την αύξηση την οποία δικαιούνται βάσει του υφιστάμενου, καταβαλλόμενου ποσού σύνταξης (όπως ξεκαθάρισε ήδη σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας) και όταν συντελεσθεί ο επανϋπολογισμός της σύνταξης βάσει του νόμου Βρούτση, θα λάβουν αναδρομικά την θετική διαφορά μεταξύ του νέου (μετά τον επανϋπολογισμό) υψηλότερου επιπέδου της σύνταξής τους και του παλιού.

Η αύξηση αυτή, όπως θα ισχύσει και για τους “παλιούς” συνταξιούχους των οποίων έχει επανϋπολογισθεί βάσει νόμου Κατρούγκαλου η σύνταξη, θα είναι πραγματική εφόσον η αύξηση από τον Ιανουάριο είναι υψηλότερη από την αρνητική προσωπική διαφορά τους και λογιστική εφόσον η αύξηση είναι χαμηλότερη από την προσωπική διαφορά τους.