Ραγδαία πτώση της τιμής του Φυσικού Αερίου.

Στα 116 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του Φυσικού Αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά σήμερα του ολλανδικού TTF (Title Transfer Facility), καθώς η Γερμανία υποχώρησε στις πιέσεις από άλλα κράτη-μέλη να ανοίξει τον δρόμο για ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών στις τιμές του Φυσικού Αερίου.

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου μειώθηκαν στη Βρετανία επίσης καθώς ο ήπιος καιρός, οι πλήρεις δεξαμενές αποθήκευσης και οι αυξημένες αφίξεις δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) περιορίζουν τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για την προμήθεια.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να ζητήσουν από τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ να προτείνει έναν «προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών στις συναλλαγές φυσικού αερίου, για να περιοριστούν άμεσα τα επεισόδια υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου», αναφέρουν οι ηγέτες στην κοινή τους δήλωση. Είπαν επίσης ότι θα επιδιώξουν ένα προσωρινό πλαίσιο για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάλυσης κόστους και οφέλους.

Η πρόταση του «δυναμικού διαδρόμου», όπως αποκαλείται, προβλέπει την επιβολή πλαφόν σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου, χωρίς όμως η τιμή να είναι σταθερή, αφού θα αναθεωρείται συχνά, λαμβάνοντας υπόψη τις διακυμάνσεις χρηματιστηρίων όπου γίνονται πραγματικές συναλλαγές όγκων, σε αντίθεση με το TTF, το οποίο αφορά συναλλαγές μόνο σε παράγωγα.

Η τιμή που θα προκύπτει θα είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος, χαμηλότερος από τον TTF, ο οποίος και θα αντανακλά καλύτερα το ενεργειακό μείγμα. Δηλαδή την παγκόσμια κυριαρχία του LNG, που είναι και το βασικό ενεργειακό καύσιμο το οποίο διαπραγματεύεται στα παραπάνω χρηματιστήρια.

Πληροφορίες από CNN.