Ρεπορτάζ του iefimerida για τα παιδιά των πολιτικών που κατεβαίνουν στις εκλογές. Αναφορά σε Γ. Οικονόμου και Μ. Χατζηγάκη

Το μήλο κάτω από τη μηλιά λέει η παροιμία. Όμως εμπεριέχει αλήθεια, καθώς στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, φιγουράρουν υποψήφιοι βουλευτές γόνοι πολιτικών οικογενειών με παράδοση.

Και πώς να γίνει αλλιώς, όταν μεγαλώνεις σε ένα σπίτι όπου οι συναναστροφές και οι προσλαμβάνουσες είναι αδιαλείπτως πολιτικές.

Το όνομα βέβαια είναι πολύτιμος σύμμαχος από τη μια: Υπάρχει «μαγιά» εκλογικού σώματος, ανοίγει πόρτες, βοηθά στην αναγνωρισιμότητα.

Ταυτόχρονα όμως είναι αναμφίβολα και «άχθος» για τον φέροντα το όνομα: Πρέπει να αποδείξει ότι είναι τουλάχιστον ισάξιος – αν όχι καλύτερος – του προκατόχου του στην πολιτική κονίστρα, ενώ ταυτόχρονα, «κληρονομεί» και τις όποιες «αμαρτίες» του γονέα ή του συγγενή του.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιους κατεβάζουν τα κόμματα στην εκλογική μάχη που επίκειται σε λίγους μήνες.

Οι «γόνοι» της ΝΔ

Α’ Αθηνών: Η Άννα Ροκοφύλλου, κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και ιστορικού στελέχους, Χρήστου Ροκόφυλλου, διεκδικεί την ψήφο στην Α’ Αθήνας για πρώτη φορά με τη Νέα Δημοκρατία

Στην Αιτωλοακαρνανία κατέρχεται ο Γιώργος Σταμάτης, γιος του πρώην βουλευτή και νομάρχη Δημήτρη Σταμάτη ο οποίος είχε εκλεγεί με τη ΝΔ, ενώ είχε περάσει και από τους ΑΝΕΛ, ενώ ίδρυσε στη συνέχεια τη Νέα Μέρα μαζί με τον Χρ. Ζώη.

Στα Τρίκαλα, κατεβαίνει υποψήφιος ο Μικέλης Χατζηγάκης, γιος του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Σωτήρη Χατζηγάκη.

Στο Ηράκλειο, ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ανιψιός του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Στο Νότιο Τομέα Αθηνών, κατεβαίνει ξανά ως υποψήφια η νομικός Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην υπουργού Νίκου Γκελεστάθη.

Στην Αρτα υποψήφιος ξανά θα είναι ο Ντίνος Παπαδημητρίου, εγγονός του βουλευτή της ΕΡΕ και της ΝΔ, ανιψιός του πρώην βουλευτή Λευτέρη Παπαδημητρίου, ενώ ο πατέρας του ήταν και πρόεδρος της ΝΟΔΕ.

Οι «γόνοι» του ΣΥΡΙΖΑ

Ενώ τα ψηφοδέλτια δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί – μέχρι τα Χριστούγεννα είναι η εντολή Τσίπρα να έχουν ετοιμαστεί – οι διεργασίες είναι στην τελική τους ευθεία. Μέχρι στιγμής, μόνο ελάχιστοι είναι απόγονοι πολιτικών «τζακιών», ανάμεσά τους είναι:

Στη Β’ Πειραιά ακούγεται ότι θα κατέλθει υποψήφια η Κατερίνα Λογοθέτη κόρη του πρώην δημάρχου Πειραιά Στέλιου Λογοθέτη.

Στην Α’ Αθήνας αναμένεται να είναι υποψήφια η νομικός Μαρία Κουβέλη, κόρη του Φώτη Κουβέλη, ιστορικού στελέχους του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και μετέπειτα προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Στην Αχαΐα υποψήφιος θα είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιος καθηγητή ΝίκουΤεμπονέρα που δολοφονήκε το 1991 στην Πάτρα. Ο Διονύσης Τεμπονέρας «σάρωσε» στην ΚΕ όπου ήρθε δεύτερος, παίρνοντας ψήφους από όλες τις εσωκομματικές τάσεις.

Οι «γόνοι» του ΠΑΣΟΚ

«Το πιο σημαντικό κληροδότημα που αφήνω στα παιδιά μου είναι το επίθετο μου» έγραψε στη διαθήκη του ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου το αντιλήφθηκε δεόντως, καθότι εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός και θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Αχαΐα. Ο άλλος γιος του Ανδρέα, ο Νίκος Παπανδρέου μετά τις εθνικές εκλογές του 2023 θα πάρει – ως επιλαχών – τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Ευρωβουλή, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παραιτηθεί και θα είναι πλέον βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Α’ Αθήνας

Ο Παύλος Γερουλάνος έχει ρίζες πολιτικές στην οικογένειά του. Ο πατέρας του Μαρίνος Γερουλάνου ήταν ανιψιός του πρωθυπουργού Δ. Μάξιμου. Ο Παύλος Γερουλάνος με σπουδές στο Χάρβαρντ και στο MIT, υπήρξε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου από το ΥΠΕΞ. Έχει χρηματίσει γ.γ. Απόδημου, βουλευτής Επικρατείας, υπουργός Πολιτισμού, ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Δημήτρης Οικονόμου 43χρονος σύμβουλος επιχειρηματικού σχεδιασμού, είναι γιος του πρώην υφυπουργού, βουλευτή και στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Παντελή Οικονόμου. Είχε ξανακατέβει το 2019 και κινείται δραστήρια.

Ο Γιώργος Γιάνναρος είναι γιος του ιστορικού στελέχους του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Γρηγόρη Γιάνναρου.

Η Ρωξάνη Μπέη, κόρη του διατελέσαντος δημάρχου της Αθήνας, Δημήτρη Μπέη.

Η Κέλλυ Σταμούλη, είναι κόρη του Γιάννη Σταμούλη, ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ που είχε διατελέσει ευρωβουλευτής και πρώτος εκλεγμένος νομάρχης Βοιωτίας.

Ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης είναι γιος του θρυλικού Αντώνη Λιβάνη, του πιο στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου. Θα κατέβει είτε στην Α’ Αθήνας είτε στη Δυτική Αθήνα.

Β’ Πειραιά: Κατέρχεται ο Δημήτρης Διαμαντίδης, γιος του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Διαμαντίδη που εκλέγονταν στην περιοχή αδιαλείπτως από το 1989-2012.

Δυτική Αθήνα: Η νυν βουλευτής και αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νάντια Γιαννακοπούλου είναι κόρη του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Γιαννακόπουλου

Στη Β’ Θεσσαλονίκης κατεβαίνει υποψήφιος ο Θανάσης Γλαβίνας, διευθυντής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Είναι γιος του πρώην βουλευτή του κόμματος Γιάννη Γλαβίνα.

Στο νομό Λακωνίας, διεκδικεί την ψήφο των πολιτών η Νάγια Γρηγοράκου, κόρη του πρώην υπουργού και βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου.

Ηράκλειο Κρήτης: Εκεί κατεβαίνει ο Χρήστος Στρατάκης, γιος του πρώην υφυπουργού Μεταφορών και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Στρατάκη, καθώς και ο Φραγκίσκος Λαμπρινός, γιος του νυν δημάρχου Ηρακλείου.

Στο Κιλκίς κατεβαίνει ο Στέφανος Παραστατίδης, γιος του πρώην βουλευτή Θόδωρου Παραστατίδη.

Στα Τρίκαλα, ο Γιώργος Οικονόμου, προέρχεται από πολιτική οικογένεια και μάλιστα από δύο πλευρές: Είναι γιος του πρώην βουλευτή Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Οικονόμου αλλά και γαμπρός της Σούλας Μερεντίτη, πρώην βουλευτή του νομού.

Πηγή:iefimerida