Στα ύψη η τιμή της Φέτας-Σε αδιέξοδο οι Τρικαλινοί κτηνοτρόφοι.

Μεγάλο πρόβλημα αναμένεται φέτος με την εγχώρια παραγωγή της φέτας, λόγω του ελλείμματος που παρουσιάζεται σε επαρκείς ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος.
Το ράλι στις τιμές των ζωοτροφών οδήγησε στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και στη μείωση της παραγωγής γάλακτος κατά 17%.
Με τη νέα σεζόν στο αιγοπρόβειο γάλα να έχει ξεκινήσει, η βιομηχανία, ανακοίνωσε τιμές – αργότερα από ποτέ άλλοτε και όχι στο σύνολό της ακόμη- με αύξηση κατά μέσο όρο 9-10 λεπτών το κιλό και την ανώτατη τιμή στο 1,4 ευρώ το κιλό για τους κτηνοτρόφους που παραδίδουν πάνω από 100 τόνους.
Εξαίρεση η συμφωνία της βιομηχανίας γάλακτος ΟΜΗΡΟΣ με τον γαλακτοπαραγωγικό συνεταιρισμό Λιβαδίου Ολύμπου για 4.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος στο 1,6 ευρώ για το πρόβειο και τα 95 λεπτά για το γίδινο (παραδοσιακά η τιμή στο γίδινο διαμορφώνεται στα 2/3 της τιμής του πρόβειου).
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την διοίκηση του συνεταιρισμού, η Τρικαλινή βιομηχανία δεσμεύεται να δώσει πριμ (επιπλέον) 5 λεπτών στα μέλη του με την τιμή για τους συγκεκριμένους παραγωγούς να διαμορφώνεται στο 1,65 ευρώ το κιλό.
«Η κατανάλωση της φέτας κάθε μήνα είναι χαμηλότερη με αποτέλεσμα η ζήτηση για γάλα να μειώνεται. Δικαιολογημένα απαιτείται αύξηση της τιμής του γάλακτος, σε τιμή που θα καθορίσει η αγορά με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές», δήλωσε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, κ. Γιάννης Βιτάλης.
Από την άλλη οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στο 1,64 ευρώ το κιλό και με αυτές τις τιμές που δίνουν οι τυροκόμοι, το μέλλον των μονάδων τους είναι αβέβαιο.
«Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι. Τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης. Μαθηματικά οδηγούμαστε στο κλείσιμο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι θα σημαίνει για την ελληνική οικονομία», τονίζει ο κ. Δημ. Μόσχος, πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καστοριάς.