Με τις τιμές του ελαιολάδου να έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες.
Οι εκτιμήσεις για μειωμένη φετινή παραγωγή προμηνύουν ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις.
Τι λένε οι παραγωγοί
Συνομιλώντας με ελαιοπαραγωγούς από την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα και το υπόλοιπο Αττικής, ανέφεραν ότι λόγω μειωμένης προσφοράς πωλούν ακόμα και 9 ευρώ το λίτρο το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Σημειώνουν μάλιστα ότι σε κάποιες περιπτώσεις εταιρείες από το εξωτερικό φορτώνουν δύο ή και παραπάνω τόνους με 10-11 ευρώ το λίτρο, ειδικά αν πρόκειται για κατηγορία ποπ (οξύτητα 0,2-0,3%). Οι εισαγωγείς του ελληνικού ελαιόλαδου από το εξωτερικό δεν διστάζουν να πληρώσουν υψηλά ποσά όταν φορτώνουν μεγάλες ποσότητες και μειώνουν τα μεταφορικά τους κόστη, από την στιγμή που υπάρχουν αγορές που το μεταπωλούν σε εξωφρενικά υψηλές τιμές.
Τι θα συμβεί στο μέλλον
Η παγκόσμια προσφορά ελαιολάδου αναμένεται να πέσει αρκετά φέτος, με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και χώρες της Βόρειας Αφρικής να πλήττονται περισσότερο.
Η κλιματική αλλαγή και οι παρεπόμενες συνέπειες της- καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές – έχουν επηρεάσει την παραγωγή ελαιολάδου. Όσο η προσφορά θα μειώνεται, η τιμή του ελαιολάδου θα αυξάνεται- βασικός νόμος του εμπορίου.
Αρκετοί παραγωγοί εκτιμούν μάλιστα ότι μπορεί σύντομα να δούμε έναν τενεκέ ελαιόλαδου να πωλείται ακόμα και 200 ευρώ, ενώ πέρυσι η μέση τιμή του ήταν στα 80-100 ευρώ.
Στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές βρίσκουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 12-14 ευρώ το λίτρο, ενώ υπάρχουν και ετικέτες που ξεπερνούν τα 15.
Με το ελαιόλαδο να είναι διαχρονικά σημείο αναφοράς της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, οι καταναλωτές που δυσκολεύονται να απορροφήσουν τις τεράστιες αυξήσεις, επιδίδονται σε μεγαλύτερη έρευνα αγοράς ψάχνοντας ολοένα και περισσότερο τις προσφορές, ενώ συχνά αγοράζουν λάδι χαμηλότερης ποιότητας για να μειώσουν το κόστος.