Στο τραπέζι η αναβίωση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης -Τι λέει ο Σκρέκας

̼�󵦞� ꡩ �砥🠴粠ᱷ޲, �ܱ豹�᩠�󵭼믵 �󷥤߯�쯵 �հﵱ㥟ﵠХ񩢜뫯�򠪡項흱㥩ᲠŨ��존骼򠍼쯲 - ̥�󧠳�ꫩ존骞 ﵤ崥񼴧�᩠𱯳ᱬ 󴧭 ꫩ존骞 ᫫ᣞ. ʼnӇÇԅӺ ױ鳴� - Ŭ졭ﵞ렌𯵴󩪜꧲ ꡩ ӹ걜�֜쥫믲. ӧ쥟�Ǡĩܳꥸ破�񹭠ᰯ�󥠳��񟡳破粠19粠̡/�22 ��糧 ��ﳷ够ﵠ󥠬ߡ (1) ݹ򠤽2) 󵭥䱩ܳ婲.

Την αναβίωση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς–Αλεξανδρούπολης επαναφέρουν στο «τραπέζι» Ελλάδα και Βουλγαρία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», στην αναβίωση του πετρελαιαγωγού δεν θα υπάρχει εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με δήλωση του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» επιβεβαιώνει τις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Σόφιας για το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο: «Μας έχει προτείνει η Βουλγαρία το συγκεκριμένο έργο και βρισκόμαστε σε συζητήσεις», δήλωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Η μεταφορά πετρελαίου θα γίνεται από το σημείο του αγωγού στην Αλεξανδρούπολη και οι ποσότητες του θα μεταφέρονται στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας».

Σκρέκας: «Η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγική σε φυσικό αέριο εάν βρεθούν κοιτάσματα »
Εξάλλου, ο Κώστας Σκρέκας στην ομιλία στο 5th Athens Investment Forum, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions τόνισε ότι η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγική σε φυσικό αέριο, εφόσον βρεθούν κοιτάσματα.

Ο Κώστας Σκρέκας συμπλήρωσε ότι «Η Ελλάδα μπήκε στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων το 2012 με το έργο του ΤΑΡ».

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ: «Η ενεργειακή επάρκεια ισοδυναμεί με ασφάλεια εφοδιασμού. Σημαίνει διαφορετικές πηγές εφοδιασμού και διαφοροποίηση στον τύπο ενέργειας που χρησιμοποιούμε».

Σκρέκας: Έχουμε μειώσει πολύ την έκθεση μας στο ρωσικό αέριο
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μειώσει πολύ την έκθεση μας στο ρωσικό αέριο.Ολοκληρώνουμε σεισμικές έρευνες σε πέντε πεδία της χώρας, με στόχο από χώρα εισαγωγική να γίνουμε εξαγωγική στο φυσικό αέριο, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα».

Επιπλέον, ο υπουργος ΠΕΝ αναφέρθηκε και στα έργα πράσινης ενέργειας που ολοκληρώνονται: «Φέτος θα συνδέσουμε στο δίκτυο 2000 MW. Το 2026 θέλουμε το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, αναφέρει πως το 2030 θα πρέπει το 80% να παράγεται από ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκατεστημένα 10GW που σημαίνει ότι πρέπει να κατασκευάσουμε επιπλέον 18GW, για να φτάσουμε τα 28 GW, ενώ θα χρειαστούν και 7-8 GW αποθήκευσης, αντλησιοταμίευσης και μπαταρίες».

Τέλος ανέφερε ότι «προσπαθούμε συνέχεια να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία για έργα ΑΠΕ». Όπως είπε «Είναι μια προσπάθεια που δεν τελειώνει ποτέ. Δουλειά μας είναι να διακρίνουμε τα εμπόδια και να τα εξαλείφουμε».

iefimerida