Συντάξεις: Αύξηση 7,75% το 2023 –Περισσότεροι οι δικαιούχοι

Serious mature couple calculating bills, checking domestic finances

Τα δύο οικονομικά μεγέθη που καταγράφονται στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, δηλαδή ο πληθωρισμός αλλά και το ΑΕΠ, «αποκάλυψαν» το ακριβές ποσοστό αύξησης των συντάξεων που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2023. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι  το οικονομικό επιτελείο καταλήγει ότι ο πληθωρισμός της χώρας διαμορφώνεται στο 9,9% για το 2022 και το ΑΕΠ στο 5,6%, η αύξηση που αναμένεται να δουν στην τσέπη τους οι απόμαχοι της δουλειάς, μετά από 12 χρόνια…ξηρασίας, αγγίζει το 7,75%!

Η συνολική δαπάνη που θα κληθεί να καταβάλει το κράτος ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι θα δουν τις βελτιώσεις στο μηνιαίο εισόδημα τους με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, δηλαδή τέλος Ιανουαρίου.

Φυσικά, ενδεχομένως να υπάρξει και ένας δεύτερος γύρος αυξήσεων, καθώς η επίμαχη διάταξη που ενσωματώθηκε στο μίνι ασφαλιστικό που κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες προβλέπει ότι οι διαφορές μεταξύ των στοιχείων της Εισηγητικής Έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού και των αντίστοιχων στοιχείων που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του συντελεστή αύξησης των συντάξεων στην απόφαση που αφορά στο αμέσως επόμενο έτος και αποδίδονται.

Κατ’ επέκταση, εφόσον το φθινόπωρο υπάρξει απόκλιση στα οικονομικά στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει η ΕΛΣΤΑΤ, οι συνταξιούχοι θα δουν επιπλέον αύξηση στη σύνταξη. Ωστόσο, αυτό το επιπλέον ποσό θα…φανεί στην τσέπη τους τον Ιανουάριο του 2024.

Οι κερδισμένοι συνταξιούχοι

Με τα τελικά δεδομένα, όπως τουλάχιστον αυτά προκύπτουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένας συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει 780 ευρώ, από 1η Ιανουαρίου 2023 θα λάβει αύξηση της τάξης των 60,45 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία σύνταξη του θα ανέρχεται πλέον σε 840,45, ενώ ετησίως θα κερδίσει σχεδόν μια επιπλέον σύνταξη, καθώς η συνολική ετήσια αύξηση θα φτάσει τα 725,4 ευρώ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, οι μεγάλοι κερδισμένοι από το μέτρο θα είναι περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχοι. Από αυτούς σχεδόν οι εννέα στους δέκα θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση του 7,75%. Οι υπόλοιποι θα ωφεληθούν λιγότερο, καθώς θα δουν αύξηση στο μηνιαίο εισόδημα τους ανάλογα με την προσωπική διαφορά, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μικρότερη από 6-6,5%.

Εν τω μεταξύ, με δεδομένο ότι η αύξηση (7,75%)  κινείται σε υψηλά επίπεδα, πλέον ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις σε ακόμη περισσότερους συνταξιούχους . Κι αυτό, γιατί όσο υψηλότερες είναι οι αυξήσεις του 2023, τόσο περισσότεροι θα είναι οι «κερδισμένοι», καθώς ο λογιστικός συμψηφισμός θα ροκανίσει περισσότερο την προσωπική διαφορά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Powergame.gr αύριο το μεσημέρι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, έχοντας πλέον τα οικονομικά δεδομένα που απορρέουν από τον προϋπολογισμό, θα επικαιροποιήσει τον τελικό αριθμό των δικαιούχων.